Facebook uzavřel nikaragujskou „trollí farmu“ ani ne týden před prezidentskými volbami

Farma měla šířit provládní informace a manipulovat s veřejností, tvrdí digitální gigant.

Společnost Facebook Inc tvrdí, že uzavřela „trollí farmu“ provozovanou současnou nikaragujskou vládou, neboť šířila provládní a protiopoziční obsah a měla tak manipulovat veřejnost. Americká společnost k tomu přistoupila krátce před kritizovanými prezidentskými volbami v Nikaragui.

Účty na Facebooku byly provozovány vládou prezidenta Daniela Ortegy a vládnoucí stranou Sandinistická fronta národního osvobození, sdělil Ben Nimmo, zástupce Facebooku a jeho mateřské firmy Meta a vedoucí oddělení zpravodajských informací o hrozbách.

V tiskové zprávě Nimmo uvedl: „Jednalo se skutečně o mezivládní operaci, trollí farma se skládala z několika klastrů, které byly provozovány z několika … vládních subjektů současně.“

Společnost tak v říjnu zrušila 937 účtů, 140 stránek a 24 skupin na Facebooku a 363 účtů na Instagramu. Facebook tvrdí, že provoz trollí farmy byl koordinován přímo z nikaragujského telekomunikačního úřadu TELCOR, „šlo o jednu z nejrozsáhlejších mezivládních trollích operací, které jsme doposud narušili, neboť se na této aktivitě podílelo více státních subjektů najednou“.

K zásahu Facebooku došlo týden před prezidentskými volbami, které se konají v neděli. Dosavadní prezident Daniel Ortega se v nadcházejících volbách uchází o čtvrtý prezidentský termín. Podle kritiků Ortegova vláda potlačila opoziční síly a některé kandidáty na prezidenta země. Průběh volebního procesu je také kritizován ze strany USA, které volby nazvaly podvodem a zavedly sérii sankcí proti některým nikaragujským představitelům.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.