Írán a Turecko pracují na plánu dlouhodobé spolupráce

Tématem jednání šéfdiplomatů obou zemí byl také Afghánistán a jižní Kavkaz.

Írán a Turecko budou pokračovat v diplomatických rozhovorech s cílem vypracovat „plán dlouhodobé spolupráce“ posilující vzájemné vztahy, informoval íránský ministr zahraničí Hosejn Amirabdollahian.

„Doufáme, že se nám podaří plán dokončit během nadcházející návštěvy pana Erdogana, významného tureckého prezidenta, v Teheránu,“ řekl v pondělí Amirabdollahian na společné tiskové konferenci s tureckým protějškem Mevlütem Çavusoğlu, aniž by uvedl konkrétní datum návštěvy.

Turecký šéfdiplomat byl na návštěvě v Íránu poprvé od nástupu nového prezidenta Ebrahíma Raísího před třemi měsíci.

Íránský ministr zahraničí uvedl, že s Çavusoğluem jednal o dvoustranných vztazích, o regionu, zejména Afghánistánu, a o mezinárodní situaci.

Podle Amirabdolláhiana se obě strany „pragmaticky“ dohodly na spolupráci v oblasti obchodu, energetiky, enviromentálních a konzulárních vazeb i na usnadnění obchodu v soukromém sektoru.

Çavusoğlu kromě zdvořilostních frází vůči hostitelům řekl, že obě země mají řadu společných názorů, např. na dění v Afghánistánu. Turecko je velmi znepokojeno humanitární situací v zemi ovládané Tálibánem, věří ale, že řešením je vytvoření inkluzivní vlády, a hodlá v Afghánistánu spolupracovat. Vítá také pokračování rozhovorů mezi velmocemi a Íránem o obnovení jaderné dohody. K dalšímu kolu má dojít 29. listopadu ve Vídni.

Turecký ministr zahraničí později jednal i s prezidentem Raísím, který mu řekl, že obě země by měly vzájemné vztahy rozvíjet na všech frontách a ku prospěchu svých občanů. Podle jeho názoru je region schopen vyřešit své problémy bez zásahu vnějších sil, které přispívají k nestabilitě a napětí. Kritika se týkala role USA v Afghánistánu.

Íránský lídr se dotkl i jižního Kavkazu a uvedl, že Írán, Turecko a Ázerbájdžán pojí historické vazby a náboženské pouto, takže by neměly dovolit, aby „nějaká zahraniční hnutí“ jejich vztahy pošramotila. Odkazoval tak na existující napětí mezi Íránem a (Tureckem podporovaným) Ázerbájdžánem kvůli jeho vazbám na Izrael.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.