USA zavedly sankce kvůli prezidentským volbám v Nikaragui

Nové sankce míří na představitele nikaragujské vlády. Volby považují USA za „podvod“.

Spojené státy zavedly sankce proti devíti nikaragujským úředníkům v souvislosti s prezidentskými volbami ze 7. listopadu, ve kterých prezident Daniel Ortega získal čtvrtý mandát. Volby zhodnotily jako zmanipulované Ortegou a jeho viceprezidentkou Rosarií Murillovou.

Podle amerického ministerstva financí, které sankce zavedlo, bylo v Nikaragui zadrženo nebo uvězněno celkem 40 opozičních politiků, mezi nimi sedm potenciálních kandidátů na prezidenta. Americká vláda označila za spoluodpovědnou i nikaragujskou prokuraturu. V novém seznamu osob, na které se uvalují sankce USA, jsou například ministři Ortegovy vlády a několik velvyslanců.

Organizace amerických států (OAS), která je považována za organizaci s velkým vlivem USA na její chod, už volby v Nikaragui označila za nesvobodné, neférové a bez demokratické legitimity. Prohlášení podpořilo 25 členských zemí, sedm z nich se při hlasování zdrželo a jeden (Nikaragua) hlasoval proti (a jeden stát chyběl). Prezident Biden už minulý pátek podepsal zákon žádající nové sankce proti Ortegově vládě. Pondělní krok amerického ministerstva financí povede k zmrazení všech amerických aktiv osob, na které byly uvaleny sankce, a také brání Američanům, aby spolu s nimi podnikali.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.