Chile bude mít levicového prezidenta, který slíbil pohřbít Pinochetův neoliberální model

V nedělních volbách byl v Chile zvolen teprve 35letý Gabriel Boric. Bude nejmladším prezidentem země.

Novým prezidentem Chile byl zvolen bývalý studentský aktivista, který se stal známým v roce 2011 v době studentských demonstrací požadujících kvalitnější a levnější vzdělání. Levicový politik Gabriel Boric získal podle předběžných výsledků 54 % podpory, jeho konzervativní oponent Jose Antonio Kast 44 % hlasů. Kast hned po oznámení výsledků uznal porážku a poblahopřál Boricovi k „velkému triumfu“.

Boric se stane nejmladším prezidentem Chilské republiky, je mu 35 let. V roce 2014 byl zvolen členem chilského parlamentu. Končící prezident Sebestian Piñera už nově zvolenému prezidentovi nabídl veškerou podporu své vlády po dobu přechodu moci, který bude trvat tři měsíce. Boric nastoupí do prezidentského úřadu v březnu. Podporu veřejnosti získal kritikou současného na trh orientovaného chilského ekonomického modelu, který sice přináší růst, ale také velké nerovnosti v chilské společnosti. V roce 2019 se v zemi rozhořelo protestní hnutí, které vedlo k nástupu progresivní levice a přepsání dosavadní chilské ústavy.

Boric během prezidentské kampaně slíbil, že pohřbí chilský neoliberální model, který je dědictvím junty generála Augusto Pinocheta, a zvýší daně pro super-bohaté, aby umožnil zvětšení objemu sociálních služeb, bojoval proti nerovnosti a posílil ochranu životního prostředí. Po svém zvolení Boric slíbil, že bude prezidentem všech Chilanů.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.