Argentina hlásí skoro 12% růst ekonomiky

Ukončení restrikcí a zvýšení platů pohání spolu s těžbou a zemědělstvím hospodářské oživení jihoamerické země.

Argentinská ekonomika ve třetím čtvrtletí roku 2021 meziročně vzrostla o 11,9 procenta, v druhém čtvrtletí dokonce o 17,9 %. Čísla jsou v souladu s očekáváním prudkého oživení po poklesu o 10,2 procenta ve stejném (tj. třetím kvartálu) období loňského roku. Růst předčil vládní očekávání, takže argentinská vláda nyní zvýšila odhad ročního růstu argentinské ekonomiky v roce 2021 na asi 10 %.

Ekonomové původně růst mezi červencem a zářím letošního roku odhadovali na 12 %. Za hlavní faktor zvýšení růstu ekonomiky je považováno oživení spotřeby a zvýšení platů ke konci roku. V Argentině přestala platit pandemická opatření, což spolu s reaktivací úvěrů rozhýbalo zdejší hospodářství. Sektorově považují ekonomové za zdroje růstu jednak těžební činnost v oblasti ropy a výroby paliv, jednak zemědělský sektor. Oba sektory jsou pro Argentinu zdrojem potřebných devizových prostředků v krátkodobém i střednědobém horizontu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.