Prezidenské volby v Libyi byly odloženy. Stabilizace země je nejistá

Důvodem je problematická bezpečnostní situace v zemi, absence dohody na pravidlech a hořké spory mezi kandidáty. Mezinárodní společenství si od voleb slibovalo stabilizaci země.

V Libyi rostlo několik dní před plánovanými prezidentskými volbami napětí. Parlamentní komise, která byla pověřena dohledem nad prezidentskými volbami, jenž se měly konat 24. prosince, rozhodla dva dny před volbami, že je „nemožné“ je konat. Informovala o tom Al-Džazíra.

Už předtím nařídil šéf libyjské Vysoké národní volební komise rozpuštění volebních výborů na celostátní úrovni, nicméně rozhodnutí o odložení voleb v té době ještě nepadlo.

„Po nahlédnutí do technických, soudních a bezpečnostních zpráv vás informujeme o nemožnosti konání voleb v den 24. prosince 2021, jak stanoví volební zákon,“ napsal předseda výboru ve středu 22. prosince předsedovi parlamentu, aniž by uvedl nový termín voleb.

Všeobecně očekávaný odklad je po měsících náročných příprav a mezinárodních jednání velkou ranou snahám ukončit deset let chaosu v zemi po vzpouře z roku 2011, která odstranila dlouholetého libyjského vládce Muammara Kaddáfího.

Prezidentské volby jsou součástí plánu, který podpořila OSN, a jehož cílem je Libyi politicky stabilizovat. Nicméně proces doprovázely hořké spory o způsobilost hlavních kandidátů a absence jasné dohody o pravidlech.

Mise OSN v Libyi rovněž v úterý 21. prosince vyjádřila znepokojení nad bezpečnostní situaci v hlavním městě Tripolisu, kde se na jihu města rozmístily ozbrojené skupiny a uzavřely silnice.

„Současná mobilizace sil spojených s různými skupinami vytváří napětí a zvyšuje riziko střetů, které by mohly vyústit v konflikt,“ uvedla mise  OSN v Libyi v aktuálním prohlášení. Vyzvala, aby se politické neshody v zemi řešily prostřednictvím dialogu a ne zbraní.

Mezitím se v úterý časně ráno setkali dva přední prezidentští kandidáti ze západní Libye, exministr vnitra Fatí Bašagha a bývalý vicepremiér Ahmed Majtík, s Chalífou Haftarem v Benghází. Haftar rovněž usiluje o prezidentský úřad a kontroluje východ země. Obsah rozhovorů nebyl ale zveřejněn, nicméně podle náznaků se jednalo o pokus o nalezení konsensu na politické scéně země.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.