Mexická ekonomika hlásí hospodářskou recesi

Druhé největší hospodářství Latinské Ameriky se přidalo k Brazílii a za poslední dva kvartály se ocitlo v mínusových číslech.

Mexiko vstoupilo do tzv. technické recese, čímž ekonomové označují stav, ve kterém došlo ke dvěma čtvrtletím za sebou ke kontrakci ekonomiky. Podle oficiálních dat za rok 2021 bylo zdejší hospodářství v propadu ve třetím i čtvrtém kvartálu.

Mexiko představuje druhou největší ekonomiku Latinské Ameriky a ve čtvrtém kvartálu se mexický HDP zmenšilo o celkem 0,1 %. Ve třetím čtvrtletí se mexická ekonomika propadla o 0,4 %.

Podle slov mexického náměstka ministra financí Gabriela Yoria ale označení technická recese nebere v potaz dopady pandemie koronaviru a přerušení globálních dodávkových řetězců. Podle Yoria výpadky v rámci těchto řetězců vedly k tomu, že došlo ke zvýšení cen surovin a zvýšení nákladů na dopravu. Obojí negativně ovlivnilo ekonomiku.

Mexiko se tak přidalo v technické recesi k Brazílii, která je největší ekonomikou Latinské Ameriky, a také ukázala na čísla růstu HDP odpovídající technické recesi s extrémně znepokojujícím poklesem HDP oproti předpandemickému roku 2019. V případě Brazílie hrozí nebezpečí, že recese bude pokračovat v horších číslech rovněž v letošním roce vzhledem k nejistotě, kterou přinesou říjnové prezidentské volby v zemi. Ohledně Mexika jsou ekonomové optimističtější.

Podle Jonathana Heatha, který je členem správní rady mexické centrální banky, je hovořit o technické recesi jen na základě dvou čtvrtletí negativního růstu HDP příliš zjednodušující. Recese musí naplnit tři podmínky: hloubku, délku a rozšíření. V daný moment platí v Mexiku jen délka. Podle Heatha mexická čísla jen naznačují zvýšení možnosti, že v zemi nastane hospodářská recese.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.