Propuštění pracovníci Airbusu ve Francii obdrží podporu EU 3,7 milionu eur na hledání zaměstnání

Téměř 300 zaměstnanců společnosti Airbus ve Francii, kteří přišli o práci kvůli pandemii COVID-19, by mělo dostat pomoc EU ve výši 3,7 milionu eur, informoval portál Evropského parlamentu.

Rozpočtový výbor v úterý schválil žádost Francie o podporu z Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci na pomoc propuštěným pracovníkům (EGF – European Globalisation Adjustment Fund for Displaced Workers). Poslanci Evropského parlamentu uznávají, že „v rámci pandemie COVID-19 vedlo všeobecné omezení cestování k celkovému kolapsu komerční letecké dopravy, zejména v sektoru osobních letů, a podle společnosti Airbus se úplné oživení tohoto sektoru neočekává dříve než v roce 2025“.

Poslanci poznamenávají, že žádost se týká celkem 508 propuštěných pracovníků, jejichž činnost byla ukončena, a že Francie očekává, že opatření využije 297 z celkového počtu oprávněných příjemců. Podpora pomůže financovat především školení o tom, jak založit podnik, a granty na zahájení podnikání.

Celkové odhadované náklady na podpůrná opatření činí 4,4 milionu eur, z čehož EFG pokryje 85 % (3,7 milionu eur). Zbývající částku (0,7 milionu eur) poskytne společnost Airbus. Zpráva francouzské europoslankyně Valérie Hayerové(Renew Europe Group), která doporučila Parlamentu podporu schválit, byla schválena 40 hlasy, 1 hlas byl proti a nikdo se nezdržel hlasování. Schválení se očekává během plenárního zasedání 14.-17. února ve Štrasburku.

Podle nového nařízení o EFG na období 2021-2027 bude fond nadále podporovat pracovníky a osoby samostatně výdělečně činné, jejichž činnost byla ukončena. Nová pravidla umožňují poskytovat podporu většímu počtu osob postižených restrukturalizací jejich zaměstnání nebo odvětví: pro podporu jsou způsobilé všechny typy neočekávaných velkých restrukturalizačních událostí, včetně hospodářských dopadů krize COVID-19, jakož i rozsáhlejších hospodářských trendů, jako je dekarbonizace a automatizace. Členské státy mohou požádat o financování EU, pokud v určitém referenčním období přijde o práci nejméně 200 pracovníků.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.