Čína nabídla zadluženému Řecku podporu

Reuters. Čínský prezident Si Ťin-pching nabídl Řecku podporu. Uvedl, že obě dvě země by měly rozšířit spolupráci v oblasti infrastruktury, energetiky a telekomunikací, informuje Reuters.

Čínský prezident zdůraznil, že Řecko je důležitou součástí čínské strategie Nové Hedvábné stezky.

Tradiční vztahy přátelství mezi Čínou a Řeckem údajně nyní vyzařují novou dynamiku.

Řecká skupina pro rozvoj infrastruktury Copelouzos podepsala dohodu s čínskou Šen-chua, jde o spolupráci v oblasti projektů zelené energetiky a modernizaci elektráren v Řecku.

Dohoda zahrnuje celkové investice ve výši 3 mld. eur, další detaily nebyly známy. Čína v Řecku investuje v posledních letech velmi intenzivně.

Její největší lodní firma, COSCO Shipping, koupila majoritní podíl v přístavu Pireus. Právě Řecko by se mělo stát hubem, centrem pro dopravu mezi Asií a východní Evropou. Čínský prezident uvedl, že Čína a Řecko by měly soustředit své snahy na přístav Pireus, na jeho zásadní roli v nové Hedvábné stezce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.