Zastavení výroby by mohlo zhoršit situaci v zásobování Evropy

Vysoké ceny energií nutí průmysl odvracet hrozící ztráty snižováním výroby.

Rostoucí náklady na plyn a elektřinu a vyšší náklady na CO2 vyvíjejí tlak na energeticky náročná průmyslová odvětví v Evropě. To se týká zejména surovinového a kovozpracujícího průmyslu, jejichž výrobní zařízení často vyžadují vysoké energetické vstupy, uvedla Německá agentura pro suroviny (DERA – Deutsche Rohstoffagentur).

Od třetího čtvrtletí roku 2021 se stále častěji objevují zprávy o omezování nebo odstavování celých výrobních linek evropských výrobců kovů. Podle odhadů byly v posledních měsících v Evropě uzavřeny hutní kapacity ve výši přibližně 790 000 tun hliníku a přibližně 595 000 tun zinku. To odpovídá přibližně 17 % evropské kapacity výroby hliníku a přibližně 24 % evropské kapacity výroby zinku. Podle průmyslových sdružení by kvůli vysokým nákladům na energii mohlo dojít k dalšímu omezení výroby nebo k jejímu uzavření.

Například již v září 2021 oznámili evropští výrobci feroslitin, že dočasně omezí výrobu. V listopadu 2021 společnost Glencore oznámila, že prozatím zastaví výrobu olovnatého zinku v italském Portovesme. Jako důvod byly opět uvedeny vysoké ceny energií. V polovině prosince 2021 vyšlo najevo, že společnost Trimet Aluminium SE snižuje výrobu hliníku v závodech Voerde a Hamburk přibližně o 30 %. Současně evropský výrobce zinku Nyrstar oznámil, že zastaví výrobu v závodě Auby ve Francii a sníží výrobu až o 50 % v dalších dvou evropských závodech.

Naposledy společnost Ferroglobe v lednu 2022 oznámila, že sníží výrobu manganových slitin ve španělském Boo. Vysoké ceny energií nutí průmysl surovin odvracet hrozící ztráty snižováním výroby. Toto opatření by však mohlo vést k růstu cen komodit a ohrozit bezpečnost dodávek evropských společností, zejména v době napjatých dodavatelských řetězců.

Dalším důležitým aspektem je lepší bilance CO2 evropských hutí v mezinárodním srovnání. Celosvětové úsilí o ochranu klimatu by mohlo být ohroženo, pokud by snížení produkce v Evropě bylo kompenzováno dovozem, který by měl horší bilanci CO2.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.