Turkmenistán kráčí k předčasným prezidentským volbám

Prezident Berdymuchamedov se zřejmě chce vyhnout kazachstánskému scénáři a post prezidenta postoupí svému synovi.

Turkmenistánský prezident a předseda vlády v jedné osobě Gurbanguly Berdymuchamedov oznámil 11. února rozhodnutí „uvolnit místo mladým“. Země tak míří k předčasným prezidentským volbám, které se mají konat v březnu. Berdymuchamedov si podle prohlášení chce ponechat pouze křeslo šéfa horní komory parlamentu. Současný prezident je v čele země 15 let, od roku 2006, kdy nastoupil do úřadu po smrti Saparmurata Nizajeva, který v zemi vybudoval kult osobnosti.

Berdymuchamedov má čtyřicetiletého syna Serdara, kterého před rokem jmenoval do pozice vicepremiéra. Předtím Serdar pracoval několik let na turkmenském ministerstvu zahraničí a v dalších vysoce postavených pozicích, byl také členem parlamentu, náměstkem ministra zahraničních věcí a guvernérem hlavního města či ministrem průmyslu. Především v posledních dvou letech rychle postupoval na nejvyšší posty v zemi.

Turkmenistán se v posledních letech potýká se značnými hospodářskými a sociálními problémy. Jejich konkrétní podoba není jasná, protože neexistují oficiální údaje. Například zpráva organizace Human Rights Watch v lednu 2022 uvedla, že na pozadí uzávěry země se zvyšuje potravinový deficit a zhoršuje se situace s koronavirem, ačkoliv Turkmenistán je jednou ze dvou zemí (spolu s KLDR), které tvrdí, že koronavirus se u nich neobjevil.

Podle některých oslovených odborníků je poslední krok turkmenistánského prezidenta reakcí na dění v Kazachstánu, kde v důsledku protestů přišel dlouholetý prezident Nursultan Nazarbajev o vliv a moc. Kazachstánská zkušenost je pro Berdymuchamedova ukázkou toho, jak tranzit moci nedělat. Dalším faktorem je i prezidentovo zdraví. Podle neoficiálních informací Berdymuchamedov prodělal koronavirus a komplikace mu brání v každodenním režimu řízení státu. Podle jiných informací ale Berdymuchamedov připravuje tranzit moci již delší dobu, tedy bez vztahu k vývoji v Kazachstánu. Ten pouze zdůraznil, že tranzit moci není vhodné odkládat až do doby, kdy je prezident příliš starý a nemocný, ale musí se uskutečnit dříve, dokud má odcházející prezident ještě dost sil, aby situaci kontroloval.

Experti předpokládají, že Berdymuchamedov opustí post prezidenta a stane se předsedou parlamentu, čímž si ponechá politický vliv. Do pozice prezidenta dosadí svého syna Serdara, takže turkmenistánský tranzit moci vlastně tranzitem nebude, půjde spíše o vytvoření „dynastie“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.