Nepřítel nás zradil

Keller bez cenzury: Jan Keller dnes píše o životě ve válečné psychóze posledních týdnů a měsíců.

Už čtvrt roku žijeme v systematicky přiživované válečné psychóze.

Vloni 2. listopadu jsme se mohli dočíst, že podle věrohodných zdrojů z USA se Rusko připravuje k invazi na Ukrajinu. Dozvěděli jsme se, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová jednala v Bílém domě s americkým prezidentem. Důvodem setkání nebyla jen krize na hranicích Evropské unie s Běloruskem, ale něco ještě mnohem vážnějšího. Připravovaná invaze ruské armády na Ukrajinu.

Dva dny před Mikulášem nás média opět ujistila, že podle americké rozvědky plánuje Rusko vojenskou ofenzivu proti Ukrajině. Zahájena by mohla být na samotném počátku roku 2022. Tyto informace předala americká rozvědka svým evropským spojencům a podle britského deníku Financial Times bylo varování „tentokrát věrohodné“.

Poté jsme prožili klidné a veselé Vánoce, abychom se 19. ledna dozvěděli, že americký ministr zahraničí Antony Blinken při návštěvě Kyjeva oznámil, že Rusko může zaútočit na Ukrajinu v brzké době. Dne 28. ledna ve více než hodinu dlouhém a podle agentur „upřímném“ telefonátu varoval Biden ukrajinského prezidenta, že útok ze strany Ruska může přijít velmi brzy. Podle názoru Američanů se Putin již rozhodl a jen čeká, až důkladně promrzne step. Za dva týdny na to (11. února) zaznělo z Bílého domu, že útok začne v nadcházejících dnech, a to masivními leteckými údery a patrně i obsazením Kyjeva. Bylo upřesněno, že válka bude zahájena ve středu 16. února. V téže době historik Andrej Zubov upozornil, že ruský útok musí proběhnout do 20. února, neboť poté již vlivem teplého počasí začne roztávat step.

Měsíc po měsíci, týden po týdnu a den po dni jsme přesvědčováni, že co nevidět dojde ke konfliktu, který může znamenat prakticky cokoliv od příchodu mas uprchlíků přes zastavení dodávek plynu až po použití jaderných zbraní. Zatím to tedy vypadá, že nás nepřítel zradil a nechystá se válku rozpoutat. To musí být pro příslušné zpravodajské služby a pro jejich věrohodnost dosti mrzuté. Je to však mrzuté nejen pro ně. V takové atmosféře mají lidé chodit do práce, pozorovat vzestup cen, dělat si úspory na horší časy, a přitom všem dodržovat přísné hygienické předpisy, aby se války dočkali v co nejlepším zdraví. V přívalu zaručených a ověřených zpráv od našich spojenců má probíhat normální život, lidé mají spořit a ti rozhazovačnější by měli pomalu začít plánovat letní dovolenou.

Během posledních dvou let psychologové zjišťovali, jak mnoho žáci strádají, když se kvůli on-line výuce nemohou vídat s kamarády. Snad by mohl někdo jen tak ze zvědavosti zjistit, zda děti nějak strádají i tehdy, když rodiče u novin a televizorů den co den probírají, kdy začne válka.

Možná, že se tajné služby přece jen dočkají a konflikt nakonec vypukne. Stačí drobná provokace, chyba v navádění, nezvládnuté nervy, selhání lidského faktoru. Pokud zase k ničemu nedojde, jistě to americký prezident v naléhavém a upřímném telefonátu objasní. Třeba oznámí, že Putin čeká, až vyschne step. Pak už bude jen otázkou času, kdy příslušné tajné služby a jimi řízená média pojmou podezření, že Rusko disponuje zbraněmi hromadného ničení. Z toho už se Moskva nevylže.

Jak bude nepřítel za zradu potrestán? To nejmenší, co se mu může stát, je, že budou posíleny kontingenty amerických a britských vojenských instruktorů na Ukrajině, klíčové země typu České republiky dodají ze svých dobře chráněných muničních skladů další dávky útočných granátů a bude rozmontován plynovod Nord Stream 2. Snad si pak i zaostalé Rusko uvědomí, že demokratický svět zradu nepromíjí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.