Kdo s kým obchoduje?

Které země jsou ústředními uzly globální obchodní sítě?

Web Visual Capitalist přinesl tři zajímavé infografiky, které zachytily v letech 1960, 1990 a 2020 země a jejich největší obchodní partnery.

I když je Čína v současnosti největším obchodním partnerem světa, nebylo tomu tak vždy. Tato série infografik Anderse Sundella přibližuje historii největších světových obchodních uzlů. Pomocí síťových grafů spojuje jednotlivé země s jejich hlavními obchodními partnery, přičemž využívá údaje zahrnující jak dovoz, tak vývoz.

Jak ukazuje první obrázek, v roce 1960 panovala obchodní dominance USA. Počínaje rokem 1990 se začíná do popředí dostávat Čína, britská dominance v celosvětovém obchodu se zmenšovala a nově sjednocené Německo začalo přebírat otěže (viz infografika zde). A nakonec nám třetí obrázek ukazuje stav, kdy Čína předstihla USA na pozici největšího světového obchodního partnera.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.