Německo: Iniciativa na úsporu energie má za cíl snížit závislost na dovozu

V soukromých domácnostech a podnicích lze rychle a s nízkými náklady dosáhnout značných úspor energie.

Clean Energy Wire: Německo musí zahájit „balíček úspor energie historických rozměrů“, aby snížilo svou závislost na dovozu energie z Ruska, uvedla Průmyslová iniciativa pro energetickou účinnost (DENEFF). „Úspory energie se staly otázkou národní a evropské bezpečnosti,“ uvedl výkonný ředitel této lobbistické skupiny Christian Noll. „Musíme využít rezervy účinnosti – je to strategický zdroj.“ Vyjádřil politování nad tím, že současné diskuse o snižování závislosti na dovozu energie se zaměřují výhradně na dodávky a opomíjejí obrovský potenciál snižování poptávky. „Přeměna nabídky nebude k překlenutí této mezery stačit,“ řekl Noll s odkazem na dovoz plynu z Ruska. „Naplnění zásobníků plynu nebude stačit, musíme snížit poptávku.“

Podle průmyslové skupiny lze v soukromých domácnostech a podnicích rychle a s nízkými náklady dosáhnout značných úspor energie, ale zdůraznila, že v obou případech je nutná veřejná finanční podpora, například ve formě nebyrokratických poukázek na investice do úspor energie. Vyzvala také vládu, aby zahájila rozsáhlou mediální kampaň, která by motivovala občany a podniky, aby se podíleli na snižování energetické náročnosti nejen prostřednictvím technických řešení, ale také změnou chování. Kromě toho by vláda měla stanovit ambiciózní národní cíl v oblasti úspor energie. Jako dlouhodobější opatření by podle platformy DENEFF měla vláda vyčlenit 20 miliard eur ročně na energeticky úsporné renovace domů.

Většina odborníků se shoduje na tom, že potenciál nevyužitých úspor energie je stále obrovský, a proto byla tato problematika nazvána „spícím obrem“ Energiewende. Pokrok ve zvyšování energetické účinnosti je však pomalý, zejména v sektoru stavebnictví. Německé domy jsou žrouty fosilní energie, což je velká překážka na cestě k neutralitě skleníkových plynů.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.