ČNB zvyšuje bankám proticyklickou kapitálovou rezervu

Vladimír Kolman píše o současných proticyklických opatřeních české centrální banky.

Česká národní banka reaguje na současnou nejistou ekonomickou a finanční situaci jak u nás, tak i ve světě a přistoupila ke zvýšení proticyklické kapitálové rezervy na 2,50 % pro všechny banky na území České republiky. Toto opatření je účinné od 1. dubna 2023.

ČNB tak pokračuje ve trendu zvyšovat tuto rezervu, která je v současné době na úrovni 0,50 %. Její výše ale poroste každé čtvrtletí o 0.50 %, až dosáhne k počátku dubna příštího roku výše uvedenou částku 2,50 %.

V této souvislosti je třeba objasnit, čeho se tato rezerva týká a jaká je její funkce. Účelem této rezervy je zajistit, aby banky na českém území měly zvláštní polštář ke krytí ztrát, které by mohly utrpět v důsledku výkyvů v ekonomice. Takovéto výkyvy totiž negativně ovlivní úvěrovou schopnost klientů bank, což se následně projeví v rostoucím objemu nesplácených a odepisovaných úvěrů. A to by zase mohlo ohrozit finanční stabilitu bank.

Proticyklická kapitálová rezerva se počítá jako procento z tzv. rizikově vážených aktiv. Tato aktiva se do výpočtu zahrnují podle pravděpodobnosti, že dojde k jejich nesplacení. Tak například klasický klientský úvěr se do výpočtu zahrnuje plnou částkou, naproti tomu dluhopisy vydané vysoce bonitními zeměmi jako je Německo, se do propočtu nezahrnují vůbec, protože riziko jejich nezaplacení je zanedbatelné.

Pro banky tohle opatření samozřejmě nemusí být vůbec příjemné. V případě, že budou mít rizikově vážená aktiva na úrovni 1 tisíc miliard korun (což odpovídá realitě velkých českých bank), potom budou muset vytvořit tuto rezervu ve výši 25 miliard korun. A poněvadž jediným zdrojem, ze kterého lze rezervu tvořit je zisk, zbude přirozeně méně peněz na výplatu dividend. A to zase nepotěší akcionáře.

Nicméně, vzhledem k nastalé situaci je toto opatření zcela namístě. Navíc je plně pokryto příslušnými evropskými předpisy. Česká národní banka tak svým postupem zabezpečuje jeden ze svých základních úkolů, a to péči o stabilitu našeho finančního systému.

Ilustrační foto: PatrikPaprika, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.