Trumpův případ: Ve hře je “deep state”

Rozhovor americké alternativní stanice The Real News Network, který se věnuje situaci v amerických zpravodajských službách a promluvila v něm whistleblowerka a bývalá agentka FBI.

Bývalá agentka FBI a whistleblowerka Coleen Rowleyová v rozhovoru tvrdí, že bývalý šéf FBI Robert Mueller, který byl pověřen dohledem vyšetření Trumpových vazeb na Rusko, se rovněž podílel na skrytí role amerických tajných služeb v souvislosti s 11. zářím, pomohl vytvořit následně „špiclovací stát“ a také se podílel na propagandě předcházející válce v Iráku.

Rowleyová připomíná, že Mueller byl šéfem FBI jen pár dní po útocích 11. září 2001. Uvádí dále, že byl tehdy činěn tlak, aby se uvádělo, že ohledně útoků nebyly žádné stopy, že nebylo žádné varování, což prostě nebyla pravda.

Mezi námi kamarády

V souvislosti s válkou v Iráku Rowleyová sdělila, že Mueller, CIA i další poslechli Bushe a „dodali“ záminku pro válku v Iráku. Zmiňuje také důkazní materiál, který byl k dispozici a dokazoval, že Mohamed Atta nebyl v Praze, jak tvrdil Dick Cheney. Ale ředitelé zpravodajských služeb mlčeli. Byla to CIA, FBI a také zástupce ministra spravedlnosti, jistý James Comey.

A právě Comey byl vybrán Obamou, aby vedl FBI. Mueller a Comey si byli velice blízcí, uvádí v rozhovoru Rowleyová. Bylo tomu tak v průběhu tří let po 11. září, kdy byl defacto výjimečný stav, který byl každých 90 dní znovu prodlužován. Veřejnost tehdy nevěděla, že když je výjimečný stav, tak můžete zavést stanné právo. V jednom záznamu se říká, že když je válka, tak první dodatek ústavy nemáte.

Mueller a Comey si vydobyli výbornou pověst. Mueller byl dokonce ředitelem FBI po 12 let, přičemž normálně je desetileté období, ale on byl považován za tak „nedosažitelného“, protože se uměl skvěle pohybovat v močálu, a taky spousta věcí prostě nevyplavala.

Komentátor Paul Jay se domnívá, že Comey se rozhodl dostat Trumpa a Trump Comeyho vyhodil. Zdá se, že je zde jakási „zpráva“ o tom, že Trump Comeyho požádal, aby bylo upouštěno do vyšetřování Flynna. A je to ale neutajovaná informace. Comey tuto zprávu údajně dal blízkým spolupracovníkům. Ale kdo to je, lidi z FBI, nebo mimo FBI? A někdo z nich asi tu informaci dal tisku, očividně New York Times a taky AP. Je jasné, že Comey chtěl, aby se tahle informace dostala ven. On byl vyhozen a jeho přítel byl jmenován vyšetřovatelem.

Rowleyová tvrdí, že jak Comey, tak Mueller měli k Obamově administrativě i samotnému Obamovi velice blízko. Uvádí, že oba dva se ujistili, aby ty zprávy, které informovaly o ruském podezření byly ve zpravodajské komunitě široce rozšířeny. To, že zde byl jasný záměr, aby se informace dostaly ven, napsala už dokonce i mainstreamová média. Nemůžeme je ovšem nazval whistleblowery, protože oni sice vynesli informace ven, ale jejich motivace není podat svědectví o nelegálním jednání. Je to politická motivace.

Komu vadí spolupráce s Ruskem v Sýrii?

Je tedy možné, ptá se Paul Jay Rowleyové, že se jedná o echo Obamovy administrativy? Mnoho lidí, a sám Paul Jay se k nim řadí, uvádí, že lidé, kteří tak odporují Trumpově „détente“ s Ruskem, jsou lidé z vojensko-průmyslového komplexu, kteří prostě mnoho desetiletí, 60 let investovali do protiruského vyprávění.

Rowleyová se domnívá, že Muellerova pověst ho činí silnou figurou. Mnoho lidí ho bude pokládat za nestranného, budou mu věřit. To se dostáváme k „deep state“, které podle Rowleyové chtějí pokračovat ve válce v Sýrii.

Rowleyová se zastává Trumpa v tom, že chce podle jejího vidění v případě Sýrie a ISIS spolupracovat s Ruskem. Domnívá se, že ke koordinaci s Ruskem jsou důvody. Ale upozorňuje také na to, že tímto krokem Trump spoustě lidí šlápnul na paty, a hlavně ohrozil jejich zisky. To není směr, kterým oni chtějí jít, uvádí. Rowleyová si také myslí, že určitá motivace pro tyto úniky, možná ne všechna, ale určitá motivace je zarazit politiku smíření s Ruskem. Vždyť i Comey se „prokecnul“, že prostě není dost důkazů, které by spojily Trumpovu kampaň s Ruskem a ruské vměšování do volby Trumpa.

Masívní sběry dat jsou nebezpečné

Rowleyová  pak upozorňuje, že ona sama varovala, podobně  jako NSA whistlebloweři, že masivní sběr dat bude velice nebezpečný. Možná ne ani tak pro běžného člověka, který tak nějak no „nemá co skrývat“, kromě soukromí, ale jde o politické figury, které jsou zapojeny v mocenském boji ve Washingtonu.

Ten sběr informací se samozřejmě dá využít na vydírání… většinou to má spojitost se sexem, ale nemusí. Vraťme se do Hooverovy éry. Hoover jako šéf FBI byl schopen kontrolovat víceméně každého prezidenta, protože měl informace. On sbíral informace na tyto figury. V éře J. E. Hoovera jsme měli masivní sběr dat. Nyní v souvislosti s úniky panuje strach. Různě silné politické figury používají určité informace jako páku či dokonce jako vydírání. A když všechno selže, dají to tisku, aby získali na svou stranu veřejné mínění.

Byla tu vždy řada upozornění a varování ohledně obrovského nebezpečí masivního sběru dat.

Válka proti Íránu jako řešení?

Paul Jay k tomu dodává, že on se obává, že enormní tlak na Trumpa povede k tomu, že zaútočí na Irán. Připomíná Trumpovu cestu do Saúdské Arábie, kde bude nejspíš tvořit proti-iránskou frontu. Vždyť není nic tak vhodného jako dobrá válka, aby byl vnímán „prezidentsky.“

To bylo jasně vidět, když zaútočil na syrskou základnu. Čím víc bude celá kauza pro Trumpa nebezpečná, tím více bude potřebovat „dobrou válku“, aby se z toho dostal. A pak ho budou všichni, včetně demokratů a samozřejmě rovněž „deep state“, budou velebit.

Taková válka proti Iránu se povede dlouho, není jen bombardování Sýrie. A také by se z ní ostatní radovali dlouho, doplňuje Jay.

Rowleyová k tomu doplinila, že protože systém „brzd a protiváh“ v USA už dávno nefunguje, je zde tolik válek, kterým se dokonce ani oficiálně neříká válka. Podle jejího hodnocení existuje spolupráce deep state, vojensko-průmyslového komplexu, Kongresu a médií. Ti všichni v tom „jedou“ společně. Asi by místo Trumpa raději viděli v Oválné pracovně Mika Pence. Byli by spokojenější s někým, kdo by byl méně nezávislý, kdo by tolik netweetoval… což by bylo ještě nebezpečnější. Nejen pro Irán, ale i pro Rusko, Čínu… uzavírají rozhovor Paul Jay a Coleen Rowleyová.

Názory publikované v sekci Přečetli jsme se nemusejí shodovat s názorem redakce.

Ilustrační obrázek: National Security Agency – http://www.nsa.gov/about/_images/pg_hi_res/nsa_sign.jpg,  Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26824648

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.