Ruská vláda se snaží zmírnit dopady sankcí

Podle ruského premiéra se práce vlády soustředí na pět oblastí. Patří k nim podpora podnikání, dostatečné dodávky zboží na trh nebo sociální podpora.

Ruská vláda určila pět krátkodobých priorit, kterými se členové kabinetu v posledních týdnech zabývali, aby minimalizovali škody způsobené sankcemi. K hlavním oblastem zájmu vlády patřilo zajištění nepřetržitého provozu podniků, rozšíření svobody podnikání v zemi, sociální podpora zranitelných částí společnosti, dostatek zboží na trhu a odvětvová opatření na podporu podnikání, zaznělo v projevu ruského premiéra Michaila Mišustina před Státní Dumou. Mišustin se věnoval konkrétním krokům, které vláda v reakci na krizi připravila.

V souvislosti s podporou byznysu vláda zvýší objem dotovaných sazeb pro průmysl a obchod ze 40 na 120 miliard rublů. To by mělo umožnit vydávat zvýhodněné půjčky ve výši více než jeden bilion rublů. Pro páteřní zemědělské obchodní podniky ruská vláda poskytla podporu ve výši 26 miliard rublů, očekávají se také opatření pro společnosti palivového a energetického komplexu.

Mišustin dále připomněl, že podnikům byly poskytnuty odkladné lhůty při splácení úvěrů s variabilními sazbami, stejné podmínky byly rozšířeny i na obsluhu leasingových plateb.

Ruské úřady začátkem března oznámily možnost znárodnění výroby zahraničních společností. Za tímto účelem byl připraven návrh zákona „O vnější správě řízení organizace“, který je nyní ve vládě.

Vláda také prodloužila lhůtu pro platbu zjednodušené daně za poslední běžný rok a první čtvrtletí tohoto roku o šest měsíců. Toto opatření umožní firmám uvolnit asi 37 miliard rublů, tvrdil Mišustin. Ruský premiér také řekl, že vláda mimo jiné snížila administrativní tlak na ruské podnikatele.

Dalším úkolem vlády byl nový zákon, který měl určit komu přísluší sociální podpora státu. V souvislosti s tím Mišustin oznámil, že rodiny s dětmi ve věku od 8 do 16 let budou od dubna dostávat nové dávky ve výši 6 až 12 tisíc rublů. Opatření se bude týkat více než 5 milionů dětí. Na tyto účely bude vyčleněno více než 450 miliard rublů.

Ruský trh práce zatím nezaznamenal tvrdší dopady krize, tj. zvýšení nezaměstnanosti. Vláda se ale zaměří na několik preventivních opatření, k nimž patří nová dočasná pracovní místa pro občany ohrožené propuštěním, placené veřejné práce, rekvalifikační programy, valorizace sociálních dávek a zvýšení minimální mzdy a životního minima.

Kromě toho by podle ruského premiéra měly cílenou podporu občanům v obtížné životní situaci poskytovat i federální regiony. Ty mohou například „jednorázově vyplácet hotovost, stejně jako pomáhat s rekvalifikací a dalším zaměstnáváním“.

Ruský premiér také přiznal, že v březnu v ruských obchodech v souvislosti s vysokou poptávkou chybělo některé zboží. Poptávka se postupně snižuje, zatímco ceny rostou, což zdůvodňuje nutnost podpory ze strany státu. Podle ministerstva pro hospodářský rozvoj se meziroční inflace v Rusku k 1. dubnu zrychlila na 16,7 %.

Ilustrační foto: Autor – duma.gov.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85950242

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.