USA kritizovaly nové balistické testy Severní Koreje

Spojené státy a Jižní Korea budou pokračovat v odstrašování Severní Koreje.

Spojené státy a Jižní Korea hodlají na poloostrově zachovat „co nejsilnější možný společný odstrašující prostředek“ proti „eskalačním akcím“ Severní Koreje. Vyplynulo to z pondělního jednání amerického vyslance pro Severní Koreu v Jižní Koreji, napsala agentura Reuters.

Zvláštní vyslanec USA pro otázky Severní Koreje Sung Kim se setkal s jihokorejskými představiteli v rámci pětidenní návštěvy Jižní Koreje.

„Je nesmírně důležité, aby Rada bezpečnosti OSN vyslala KLDR jasný signál, že nepřijmeme její eskalující testy jako normální,“ řekl Kim novinářům po rozhovorech s jihokorejským protějškem Noh Kju-dukem. „Shodli jsme se na potřebě zachovat na poloostrově co nejsilnější společný odstrašující prostředek“.

Americký vyslanec pro Severní Koreu dodal, že spojenci budou na provokativní jednání Severní Koreje odpovídat „zodpovědně a rozhodně“, současně ale potvrdil i ochotu jednat s Pchjongjangem „kdekoli a bez jakýchkoli podmínek“.

Návštěva amerických diplomatů v Jižní Koreji se shoduje se začátkem společného každoročního devítidenního vojenského cvičení amerických a jihokorejských vojáků. Očekává se, že Kim Sung bude v Jižní Koreji jednat s týmem nově zvoleného prezidenta Jižní Koreje Jun Sok-jola. Osobní jednání s nově zvoleným prezidentem zatím nebylo potvrzeno.

Podle oficiálních informací náčelníků štábu Jižní Koreje letošní cvičení proběhne formou „výcviku obranných velitelských stanovišť s využitím počítačové simulace“, nebude zahrnovat polní manévry vojáků.

Pchjongjang už společné cvičení kritizoval a označil ho za „nácvik války“. V posledních letech se v souvislosti se snahami o diplomatické zapojení Severní Koreje a pandemií Covid-19 tato vojenská cvičení nekonala.

Na velikonoční sobotu Severní Korea testovala střely, které jsou podle státních médií součástí taktické jaderné výzbroje. Jihokorejská armáda v neděli uvedla, že v sobotu zaznamenala dvě rakety odpálené na moře ze severokorejského východního pobřeží. Projektily letěly asi 110 km s apogeem 25 km a maximální rychlostí nižší než 4 machy, což naznačuje, že šlo o rakety krátkého doletu.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.