Jako na houpačce: Jižní Korea jedná se Severní Koreou o obnovení vzájemných vztahů

Ve hře je i summit na nejvyšší úrovni a znovuotevření styčného úřadu, který Pchjongjang v roce 2020 vyhodil do povětří.

Podle informací agentury Reuters a s odvoláním na tři anonymní zdroje blízké jihokorejské vládě jedná Jižní a Severní Korea o obnovení vzájemných vztahů a znovuotevření tzv. styčného úřadu, který Pchjongjang v minulém roce vyhodil do povětří. Ve hře by mohl být další summit na nejvyšší úrovni.

Prezident Jižní Koreje Mun Če-in a severokorejský lídr Kim Čong-un od dubna hledají možnosti, jak zlepšit napjaté vztahy mezi oběma sousedy na rozděleném Korejském poloostrově. Došlo k výměně několika dopisů naznačujících zlepšování vztahů, které se v uplynulém roce znovu zhoršily.

Rozhovory mezi Jihem a Severem Koreje by mohly napomoci také k restartu jednání mezi USA a Severní Koreou ohledně zrušení jaderného a raketového programu výměnou za zmírnění sankcí.

Pro jihokorejského prezidenta jde o klíčové téma. Podpora Muna v úřadu klesá a politicky vsadil svůj odkaz na zlepšení vztahů se Severní Koreou. Mun Če-in pomohl zprostředkovat historická setkání mezi Kimem a tehdejším americkým prezidentem Donaldem Trumpem v letech 2018 a 2019. Mun je v posledním roce svého prezidentského mandátu.

Podle jihokorejských zdrojů jednají obě stany o otevření nového styčného úřadu v přímořské vesnici Panmunjom na hranici Jižní a Severní Koreje. Pchjongjang v roce 2020 velkolepě zničil předchozí úřad ve svém pohraničním městě Kaesong (informovali jsme zde). Cílem současného vyjednávání je také možný summit mezi Mun Če-inem a Kim Čong-unem. Komplikaci nicméně představuje koronavirová pandemie. Severní Korea zcela uzavřela svoje hranice vnějšímu světu a dosud nehlásila žádný případ koronaviru.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.