Severní Korea vyhodila do povětří styčnou kancelář s Jihem

Krok měl zřejmě symbolicky dovršit přerušení vztahů s Jižní Koreou.

Severní Korea vyhodila do povětří budovu styčné kanceláře s Jižní Koreou, která stála na severokorejské straně hranice ve městě Kaesong. Severokorejská tisková agentura potvrdila, že k demolici budovy došlo, protože „rozzuřený lid“ se rozhodl „donutit lidskou spodinu i ty, kteří ji chrání, draze zaplatit za své zločiny“. Jihokorejská agentura Yophan před tím ukázala fotografii dýmu, který se vznáší nad oblastí Kaesongu, kde budova kanceláře stála.

Čínské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že doufá v mír na Korejském poloostrově.

Styčná kancelář vznikla v roce 2018 a byla jedinou diplomatickou misí spojující Jižní a Severní Koreu. Severní Korea přerušila diplomatické vztahy s Jihem 9. června, důvodem byly propagandistické letáky posílané z Jižní Koreje na balónech. Sestra severokorejského lídra Kim Jo-čong v této souvislosti varovala, že kancelář bude zničena a také hovořila o tom, že Severní Korea podnikne rozhodné kroky.

Podle posledních informací odmítá severokorejská strana jihokorejské nabídky na diplomatický dialog prostřednitcvím zvláštních envojů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.