EU dokončila legislativu proti škodlivému obsahu na internetu

Nové nařízení má celkově regulovat působení velkých digitálních společností online. Legislativa čelila lobbingu i debatě o rozsahu svobody projevu.

EU v sobotu dokončila nové právní předpisy, které budou vyžadovat, aby velké technologické společnosti odstraňovaly škodlivý obsah.

Zákon o digitálních službách (DSA) je další částí rozsáhlého projektu regulace technologických společností. Jeho smyslem je zajistit přísnější postihy pro platformy a webové stránky, které obsahují širokou škálu zakázaného obsahu, například projevy nenávisti, dezinformace nebo snímky sexuálního zneužívání dětí.

Legislativa se připravovala od roku 2020 a až nyní se úředníkům EU a poslancům EP podařilo dosáhnout dohody. Legislativa čelila lobbingu ze strany velkých technologických společností, probíhala také intenzivní debata o rozsahu svobody projevu.

Podle eurokomisaře Thierry Bretona novým zákonem skončí doba, kdy se digitální giganti chovají jako „too big to care“, je to „významní milník pro občany EU“.  Breton v minulosti nazval internet Divokým západem.

Ursula von der Leyenová dohodu uvítala. Tvrdí, že ochrání uživatele internetu, zajistí svobodu slova a příležitosti pro podniky. „Co je nelegální offline, bude v EU fakticky nezákonné i online,“ sdělila předsedkyně Evropské komise.

Nové nařízení navazuje na zákon o digitálních trzích (DMA) schválený koncem března, který se zaměřil na praktiky narušující hospodářskou soutěž provozované velkými digitálními firmami, jako jsou Google a Facebook.

Nová evropská legislativa bude mimo jiné znamenat, že velké digitální firmy budou muset odstraňovat nelegální obsah hned, jak se o něm dozvědí, elektronické obchody budou nuceny ověřovat identitu dodavatelů dříve, než začnou nabízet jejich zboží, a sociální platformy budou pozastavovat činnost těm uživatelům, kteří často porušují zákon. Digitální firmy by měly být také „transparentnější ohledně svých dat a algoritmů“. Dohled bude provádět EU prostřednictvím jednoročních auditů. Tresty za narušení budou odpovídat až 6 % ročního zisku digitálních společností.

Ustanovení se budou týkat všech společností, zvláštní povinnosti však budou platit pro „velmi velké platformy“ definované počtem aktivních uživatelů vyšším než 45 milionů (v EU), mezi něž zřejmě budou zařazeni giganti Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, Twitter, a pravděpodobně i TikTok, Zalando a Booking.com.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.