Indonésie zakázala vývoz palmového oleje

Země je největším světovým producentem oleje, který se využívá v potravinářství a kosmetice.

Největší světový producent palmového oleje, Indonésie, oznámila zákaz vývozu platný od 28. dubna. Tento krok by mohl dále podpořit růst globální potravinové inflace, uvádí agentura Reuters.

Indonéský prezident Joko Widodo prohlásil, že převezme kontrolu nad zajištěním dostupnosti rostlinného oleje a potravinářských výrobků na domácím trhu. Widodo své rozhodnutí vysvětluje prudkým nárůstem inflace u potravin.

Hlavními odběrateli palmového oleje jsou výrobci potravin a domácích potřeb. Patří mezi ně západní firmy Procter & Gamble, Nestlé, Unilever a Mondelez International.

Indonésie, která zajišťuje více než polovinu světových dodávek palmového oleje, již v lednu oznámila omezení vývozu, ale toto rozhodnutí bylo v březnu letošního roku zrušeno.

Palmový olej se využívá v potravinářství a také ve výrobě kosmetiky, například mýdel nebo v pracích prášcích (zde se jedná o produkt získaný z palmového oleje, tj. například aurethsulfát sodný). Těžba palem pro toto využití se spojuje s některými negativními dopady na životní prostředí, včetně odlesnění a ohrožení biologické diverzity, a také vede ke zvýšení emisí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.