Trump a rijádský úspěch

Bloomberg. Návštěva Donalda Trumpa v Saúdské Arábii přinesla obrovské investice a pracovní místa, píše Bloomberg. Trump si chválil investice – stovky miliard investic do USA. Bude tak spousta pracovních míst, uvedl Trump. I Wilbur Ross odpovědný za obchod řekl, že „si nedovede představit jiný den, který by byl z hlediska byznysu tak dobrý pro USA i pro Saúdskou Arábií.

Trump byl přivítán s nejvyšší poctami, dostal dokonce nejvyšší civilní vyznamenání.

První den Trumpovy návštěvy v Saúdské Arábii byla podepsána řada dohod. GE si zajistil dohody ve výši 15 mld. dolarů, jde mimo jiné o ropný průmysl. Lockheed Martin slíbili dodat 150 helikoptér S-70. Hovoří se i o dalších dohodách například Saudi Arabian Oil ve výši 50 mld. dolarů.

Celkově prý balíček podpoří tisíce nových pracovních míst v USA v oblasti zbrojního průmyslu. Koneckonců podpora zpracovatelského průmyslu byla jedním z hlavních úkolů politiky Trumpovy administrativy.

Po Saúdské Arábii poletí Trump do Izraele a Vatikánu, čímž dokončí průlet hlavními světovými centry náboženství. Následně se zúčastní summitu NATO v Bruselu a završí svou zahraniční cestu setkáním G7 na Sicílii. Cesta bude dynamická, smršť diplomacie vedené za prohlubující se domácí krize.

Trump doufá, že mu zahraniční cesta pomůže politicky „obrátit list.“ Trump si vybral jako první část své zahraniční cesty právě Saúdskou Arábii, protože zde byl příslib velkých investic v USA, včetně nákupu vojenských zařízení ve výši stovek miliard dolarů v dalším desetiletí a 40 mld. dolarů ze suverénního saúdského fondu. Jak připomíná Bloomberg, Spojené státy se podílí na světovém obchodu se zbraněmi dvěma třetinami.

V neděli se Trump setká na konferenci s lídry arabského světa.

Saúdové již Bílému domu oznámili, že král Salmán uvede, že je odpovědností vůdců na celém Blízkém východě, aby porazili v regionu radikální ideologii. Bílý dům interpretuje tuto skutečnost jako vážný krok směrem k bližšímu vztahu arabských zemí k USA.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.