Milník energetického přechodu: Větrná farma na moři vyrovnává německou energetickou síť

Větrné turbíny na moři patří k nejspolehlivějším technologiím výroby energie z obnovitelných zdrojů a staly se ekonomicky konkurenceschopnými stabilizátory soustav.

Clean Energy Wire: Poprvé se v Německu využívá větrná energie z moře ke stabilizaci elektrické soustavy v případě výkyvů v síti. Větrná farma na moři Riffgrund 1, kterou provozuje dánská energetická společnost Orsted, bude fungovat jako takzvaná sekundární rezerva sítě, což znamená, že „větrná energie z moře je stejně spolehlivá jako energie z konvenčních elektráren,“ uvedl šéf Orstedu v Německu Jörg Kubitza. Větrné turbíny na moři patří k nejspolehlivějším technologiím výroby energie z obnovitelných zdrojů a staly se ekonomicky konkurenceschopnými stabilizátory soustav, které byly dříve doménou konvenčních elektráren, dodal Kubitza. „Větrná energie na moři je základem energetické transformace Německa a přispívá k bezpečnosti dodávek na mnoha úrovních,“ řekl. Raphael Hirtz z plánovací společnosti Energy2market označil poskytování regulační energie větrnými turbínami za „milník energetické transformace“, který ukazuje, že obnovitelné zdroje mohou „do značné míry“ udržet stabilní energetickou soustavu poté, co Německo ukončilo výrobu energie z uhlí a jádra.

Regulační energie je potřebná jako rezerva, která vyrovnává výkyvy v elektrické síti, k nimž může dojít v důsledku náhlého poklesu poptávky nebo změny počasí vedoucí k vyšší výrobě z větrných a solárních elektráren. Regulační energie tyto výkyvy vyrovnává a udržuje rovnováhu mezi výrobou a spotřebou. Dostupný regulační výkon větrné farmy Riffgrund lze krátkodobě upravovat a bude se odvíjet od přesnosti předpovědi počasí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.