Evropská komise chce zmrazovat a zabavovat majetky oligarchů a zločinců

Komise navrhuje nová zpřísněná pravidla pro vymáhání a konfiskaci majetku, která rovněž přispějí k provádění omezujících opatření EU. Dále navrhuje přidat porušování restriktivních opatření EU na seznam trestných činů Evropské unie.

Od začátku války na Ukrajině přijala EU restriktivní opatření vůči ruským a běloruským osobám. Zmrazení majetku ovládaného oligarchy a dalšími osobami spojenými s ruskou agresí je klíčem k narušení ruské válečné mašinérie. K tomu je nezbytné zvýšit úsilí o rychlé dohledání a identifikaci těchto aktiv, neboť jsou často kontrolována prostřednictvím složitých struktur vytvořených s cílem skrýt skutečného vlastníka majetku, informuje portál Evropské komise.

Oligarchové, kteří se snaží vyhnout zmrazení svého majetku, ho raději ukryjí nebo odčerpají. Například tím, že odjedou na jachtě do mezinárodních vod, převedou vlastnictví sankcionovaného majetku na třetí stranu, která není sankcionovaná, nebo prostřednictvím fiktivních společností. Pomáhají jim v tom existující právní mezery, protože pravidla pro porušení omezujících opatření EU se v jednotlivých členských státech liší.

EU se ovšem nebude zaměřovat jen na ruské oligarchy, ale i na zločinecká uskupení.

Organizovaný zločin jako hrozba pro EU

Zločinecké skupiny, jejichž roční příjmy přesahují 139 miliard eur, představují velmi vážnou hrozbu pro bezpečnost Evropy. Mocné nadnárodní zločinecké organizace provozují nelegální obchod, páchají vraždy, uplácejí úředníky a přebírají legitimní podniky, aby zakryly nelegální činnost. Navzdory stávajícím pravidlům pro vymáhání a konfiskaci majetku jsou zmrazena pouze 2 % majetku pocházejícího z trestné činnosti a pouze 1 % je zkonfiskováno. Posouzení hrozeb závažné a organizované trestné činnosti z roku 2021 provedené Europolem zdůraznilo bezprecedentní hrozbu pro bezpečnost Evropy v důsledku pronikání organizovaného zločinu do legální ekonomiky a veřejných institucí. Riziko, že zločinci využijí svých rozsáhlých zisků k účasti na ekonomice, zvyšuje hospodářská situace způsobená pandemií COVID-19 a nejnověji ruskou agresí na Ukrajině, neboť oslabené společnosti jsou zranitelnější vůči převzetí zločineckými skupinami. Nejúčinnějším způsobem boje proti organizovanému zločinu je jít po jejich ziscích. Cílem tohoto návrhu je narušit obchodní model organizovaných zločineckých skupin a získat zpět jejich nezákonné příjmy.

Eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová k záležitosti sdělila: „Šéfové zločineckých organizací si pomocí zastrašování a strachu kupují mlčení a loajalitu. Obvykle však jejich chamtivost znamená přijetí bohatého životního stylu. Ten vždy zanechává stopy. Evropská komise nyní navrhuje nové nástroje boje proti organizovanému zločinu, které sledují tuto majetkovou stopu. Tento návrh umožňuje úředníkům pro vymáhání majetku sledovat a zmrazovat: zjistit, kde se majetek nachází, a vydat naléhavý příkaz k jeho zmrazení. Vyhledání umožňuje nalézt majetek a naléhavé zmrazení dává soudům čas, aby mohly jednat. Náš návrh jde také po nevysvětleném majetku. Osoby na vrcholu zločineckých gangů již nebudou chráněny před trestním stíháním. A konečně kriminalizace porušení sankcí znamená, že reakční doba proti nepoctivým aktérům bude mnohem rychlejší.“

Bližší informace jsou na webu Evropské komise zdezde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.