Jsou německé větrné elektrárny v bezpečí?

Opakované kybernetické útoky vyvolávají obavy o bezpečnost IT v německém větrném průmyslu.

Clean Energy Wire: Řada zjevně cílených kybernetických útoků na německé větrné elektrárny vedla k obavám, že hlavní budoucí zdroj energie v zemi není dostatečně chráněn, píše Simon Frost pro energetický zpravodaj Tagesspiegel Background. Výrobci turbín Nordex a poskytovatel údržby Deutsche Windtechnik se na začátku letošního roku potýkali s útoky na svou IT infrastrukturu, přičemž druhý jmenovaný útok byl rychle spojen s možnými ruskými pachateli, což společnost zatím nevyloučila ani nepotvrdila, píše Frost. Asociace větrné energetiky BWE uvedla, že její členské společnosti zažívají „novou kvalitu kybernetických hrozeb“ od doby, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Dřívější incident z letošního roku, krátce po zahájení invaze 24. února, vedl k odpojení zhruba 5 800 turbín výrobce Enercon od dálkového ovládání. Zatímco v případě společnosti Enercon mohlo jít o „vedlejší škody“ útoku na amerického poskytovatele satelitních služeb, o obou pozdějších incidentech se to říci nedá.

Větrný průmysl uvedl, že je dobře připraven na řešení problémů v oblasti bezpečnosti IT, a jako výhodu pro odolnost systému uvedl decentralizovanou povahu obnovitelných zdrojů energie. Odborník na IT energetických systémů Hagen Lauer z výzkumného institutu Fraunhofer SIT však varoval, že obnovitelné zdroje se staly součástí kritické infrastruktury země, a dodal, že mnohé z nich provozují malé společnosti s omezenými bezpečnostními zdroji. Lauer uvedl, že Spolkový úřad pro informační bezpečnost by měl usilovat o lepší integraci malých společností a také soukromých „prosumers“ (lidé, kteří energii vyrábějí i spotřebovávají) solární energie do své IT bezpečnostní architektury. „Místo centralizované řídicí jednotky potřebujeme chytré lokální sítě, které lze v případě útoku odpojit, aby se malware nerozšířil po celém systému,“ argumentoval.

Rostoucí digitalizace energetické soustavy je považována za předpoklad pro hladkou integraci obnovitelných zdrojů energie, které vzhledem ke svému nestálému charakteru výroby vyžadují více zásahů a řízení zátěže než konvenční elektrárny. Inteligentní elektroměry, které mohou pomoci lépe vyrovnávat nabídku a poptávku na mikroúrovni a které mají být instalovány v každé firmě a domácnosti, opakovaně vyvolávají obavy, že přechod k energetice s sebou přináší nové výzvy pro bezpečnost IT.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: ENERGY.GOV, Public domain, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.