Po sedmi hodinách jednání s Řeckem: stále bez dohody

Financial Times. Eurozóna  se ocitá v pasti, jak se přibližuje červencová lhůta splátek dluhu, napsaly Financial Times.

Ani po sedmi hodinách jednání nebylo dosaženo dohody mezi Řeckem a jeho věřiteli. Jde o táhnoucí se téma odpuštění části dluhu. Blíží se přitom červencová lhůta další splátky.

Země eurozóny, zejména Německo, trvají stále na přítomnosti MMF v záchranném balíčku. Jenže MMF už tři čtvrtě roku vzdoruje a chce vědět, jak dojde k odpuštění řeckého dluhu, který požaduje za neudržitelný.

Údajně jde o „nedostatek času“, jak uvedl předseda skupiny nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem. Dalším mezníkem je 15. červen, kdy je naplánováno další sezení euroskupiny. Mezi postojem MMF a některých zemí eurozóny, zejména Německa, je totiž trvalá propast.

Kompromisem se asi nedá nazvat stav, kdy by MMF sice záchranný program podepsalo, ale uvolnilo zdroje teprve tehdy, až by byla stanovena opatření k odpuštění dluhu.

Ministři eurozóny ovšem odmítají uvažovat o postupu, pokud by se MMF definitivně nepodařilo dostat „do hry.“ Prý se nyní budou orientovat na červnovou lhůtu, kdy by se vše mělo „technicky“ dotáhnout. Zatímco Dijsselbloem se snažil uchovat optimismus ohledně toho, kde všude už se eurozóny a MMF shodli, Klaus Regling z ESM uvedl, že „času už mnoho nezbývá.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.