Nová naděje pro rodiče autistických dětí

První vlaštovka v oblasti pomoci autistickým osobám a především dětem se sebepoškozujícími tendencemi vyletěla na svět v Kanadě. Výsledky medicínského pokusu vypadají prozatím velmi slibně.

Lékaři odhadují, že až 50 % dětí s ASD (poruchou autistického spektra) se sebepoškozuje. Bijí se, koušou a někdy i ubližují ostatním. Nová metoda léčby této poruchy byla nyní použita na Ellie Tomljanovicové (9) z Ontaria trpící Pitt-Hopkinsovým syndromem, vzácnou genetickou neurologickou poruchou, která je součástí poruch autistického spektra. Ellie je první pacientkou v nové studii, jež má zjistit, zda u ní zafunguje hluboká mozková stimulace (DBS), tedy zda jí pomohou elektrické signály vysílané do mozku.

Ellieiny násilné výbuchy začaly být pro její rodinu neúnosné. Rodiče Lisa a Jason trávili vyčerpávající dny a noci snahou ochránit Ellie před ní samotnou a její frustrací. Bylo třeba držet jí končetiny, aby si neublížila. I tak se ale stala nesčetná řada incidentů, kdy se Ellie bila do hlavy, rvala si pěst do krku či prsty hluboko do nosu, až začala krvácet, zvracet a plivat krev. Sama sobě dokázala zlomit klíční kosti a kousáním rohu vany si vyrazila zub. Rodiče se denně obávali, že si způsobí slepotu, poruchu mozku či dokonce zranění, která ohrozí její život. Sedativa a antipsychotika po čase ztratila svou účinnost, rodiče byli v permanentním stresu a trpěli nevyspáním. Nakonec se rozhodli odvézt Ellie do nemocnice, kde se věci začaly hýbat. Vědci v čele s dětským neurochirurgem Georgem Ibrahimem v té době pracovali na průlomové studii testující použití elektrické stimulace u dětí s autismem a tímto nebezpečným chováním. Ellie byla perfektní kandidát, říká Dr. George Ibrahim. “Pokud jde o to, jak velký přínos to bude znamenat, opravdu jsme nevěděli,” řekl.

Elektrický proud se při hloubkové mozkové stimulaci pouští do oblastí v mozku, u kterých se lékařům zdá, že nefungují správně. Metoda je využívána již cca 20 let k léčbě epilepsie u dětí a deprese či Parkinsonovy choroby u dospělých. V prosinci 2020 proběhl operativní zásah, kdy tým lékařů pod vedením Dr. Ibrahima vyvrtal dva malé otvory v horní části Ellieiny lebky a do hloubi jejího mozku implantoval dvě elektrody. Ty byly posléze připojeny k drátům pod kůží na krku a napojeny na kulatou stříbrnou baterii implantovanou na hrudník sloužící k napájení celého přístroje. Elektrický přenos touto cestou proudí do mozku a lze ho i podle potřeby regulovat.

Jakmile lékaři Ellie zapnuli stimulátor, výsledky byly viditelné v okamžiku. Sebepoškozující chování bylo pryč a Ellie se začala smát, tleskat a se zájmem sledovat televizi.  “Oba jsme plakali. Oba jsme hned plakali. Jakmile se to zařízení zapnulo, Ellie začala mít emoce“, kroutí hlavou šťastná matka Lisa. Doktor Ibrahim dodává: “Opravdu mě to ohromilo. Myslím, že první reakce, kterou Ellie měla, byla velmi povzbudivá.” Poté, aby věděli, co nastane, zkusili lékaři zařízení vypnout. Sebepoškozování se vrátilo. Zařízení je ovšem též oknem do Ellieina mozku. “Neustále také čteme neuronální informace z jejího mozku,” říká neuroložka Carolina Gorodetsky. “Je zcela zcela jasné, že po zapnutí zařízení je mnohem šťastnější. Ale zda se vrací část její osobnosti, to je velká otázka, na kterou je těžké odpovědět.” Doktorka Gorodetsky se domnívá, že autismus Ellie změnit nelze. Hlavní pomoc tedy spočívá v zabránění Ellie, aby se nadále zraňovala.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.