Zdražení pohonných hmot v Ekvádoru vedlo k protestům a snížení cen

Po dva týdny protestující v Ekvádoru požadovali snížení cen benzínu a nafty. Prezident nakonec ustoupil.

Ekvádorský prezident Guillermo Lasso v neděli oznámil snížení cen pohonných hmot v zemi. Reagoval tak na dvoutýdenní protesty vyvolané zdražením benzínu a nafty, které vedly k blokádám silnic. Lasso informoval o rozhodnutí snížit cenu obou produktů o 10 % krátce poté, co poslanci ekvádorského parlamentu začali veřejně hovořit o možnosti hlasování o důvěře prezidentovi.

Protesty v Ekvádoru vedla domorodá hnutí, která vyjadřovala nespokojenost s cenami pohonných hmot a celkovým zdražováním. Protesty paralyzovaly dopravu v téměř celé zemi, neboť zablokovaly silnice v 19 z 24 provincií, neobešly se ani bez střetů s policií. Situace podle vlády ohrožovala těžbu ropy v této na ropě závislé ekonomice (např. v prvních čtyřech měsících letošního roku tvořila ropa 65 % ekvádorských vývozů).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.