Duma zpřísní tresty za porušení ochrany státního tajemství, včetně nepovolených zahraničních cest

Za nedodržování požadavků platila doposud jen disciplinární odpovědnost.

Poslanci ruského parlamentu, Státní dumy, navrhli zavést tresty za porušení požadavků na ochranu státního tajemství, a to i při cestách do zahraničí. Výbor dolní komory parlamentu pro budování státu podpořil 27. června příslušné pozměňovací návrhy k návrhu zákona, které zpřísňují odpovědnost za ohrožení státní bezpečnosti Ruska.

Poslanci chtějí do trestního zákoníku doplnit článek 283.2 (odpovědnost za porušení požadavků na ochranu státního tajemství). Má se týkat občanů s přístupem ke státnímu tajemství, kterých se  týkají omezení na vycestování ze země.  V případě porušení omezení by hrozila pokuta 200 000 až 500 000 rublů nebo odnětí svobody až na tři roky. Podle téhož článku 283.2 by byl trestán také přenos a zasílání nosičů utajovaných informací do zahraničí. Za to hrozí až čtyři roky vězení, pokud ovšem nejsou zjištěny závažnější trestné činy, například velezrada nebo špionáž.

Možná omezení práva opustit zemi jsou stanovena v zákoně o státním tajemství. Tento zákon se v Rusku vztahuje jak na občany, kteří měli přístup k utajovaným informacím, tak na občany, kteří dříve měli bezpečnostní prověrku (i když už opustili své pracoviště). Právo na vycestování může být omezeno na pět let ode dne posledního seznámení s utajovanými informacemi. Tato doba může být prodloužena, ale nesmí přesáhnout 10 let podle zákona o postupu při výjezdu a vstupu do Ruské federace.

Přístup k utajovaným informacím nebo informacím zvláštního významu mají policisté, vojenští důstojníci, vědci, zaměstnanci obranných společností, projektanti a další lidé, kteří projdou prověrkou, uvedly noviny Vědomosti.

Při případném porušení těchto omezení platila doposud disciplinární odpovědnost. Poslanci Dumy chtějí ale aktuální právní úpravy zpřísnit, protože vycestování v současných podmínkách podle nich „zvyšuje nebezpečí vyzrazení státního tajemství“ a protože „situace se změnila“.

Zákon by měl jít do druhého čtení 5. července.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.