Levicový prezident v Chile čelí poklesu popularity

Na vině jsou zřejmě hospodářské problémy a také politické chyby.

Inflace, sociální nepokoje a politické chyby snížily popularitu chilského levicového prezidenta Gabriela Borice, ukazuje poslední průzkum veřejného mínění. Boric byl zvolený prezidentem země v prosinci a svým programem vzbudil obavy zdejšího byznysu, nejvíce těžebního průmyslu, kvůli plánům změnit daňové zákony, zvýšit sociální výdaje a posílit enviromentální regulace. Chile je jedním z největších producentů mědi a lithia na světě.

Průzkum z minulého týdne ukázal, že popularita nového prezidenta poklesla na 34 %, což je nejnižší úroveň od nástupu do úřadu před třemi měsíci.  Podobně se také snižuje podpora pro reformu chilské ústavy.

Mluvčí Boricovy vlády přitom přiznává, že se vláda jako tým potýkala na začátku s problémy, například se sociálními nepokoji v regionu Araukánie.  Vláda se ale také musela potýkat s protesty domorodého obyvatelstva v oblasti jižního Chile, kde došlo k zapalování nákladních aut a vykolejování vlaků. Hned po Boricově nástupu do funkce protestovali také v hlavním městě studenti, kteří požadovali vyšší potravinová stipendia. Jeden ze studentů byl při protestech zastřelen. Vládě se nicméně už podařilo zvýšit chilskou minimální mzdu a chce pokračovat v reformě daňového systému.

Země má ale ekonomické problémy. Inflace v Chile je v současné době na 11,5 % ročně, což je daleko za cílem, který stanovila zdejší centrální banka (2 až 4 %). V měsíčním měření se březnová inflace v Chile dostala nejvýš za posledních třicet let.

V září letošního roku čeká zemi referendum o nové ústavě a Boricova vláda se do nového textu snaží prosadit sociální práva a otázky ochrany životního prostředí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.