Rusko a Írán se dohodly na tranzitu 10 milionů tun zboží

K tranzitu ruského zboží bude využit íránský dopravní koridor sever-jih.

Informace o dosažené dohodě přinesl náměstek íránského ministra dopravy Šáhriar Afandizadeh dne 6. července. Rusko a Írán v této věci uzavřely memorandum o porozumění. Koridor se bude využívat jak pro ruské dovozy, tak pro vývozy. Afandizadeh dále poznamenal, že obchodní obrat mezi Ruskem a Čínou činí 4,5 miliardy eur a mezi Ruskem a EU 250 miliard eur, ale tato interakce byla narušena děním na Ukrajině. Írán může využít toho, že Evropa je uzavřena ruskému zboží, a nabídnout svou infrastrukturu k vývozu výrobků z Ruska. Jak dále dodal, pokud Írán dokáže rozšířit své železniční sítě bude schopen dosáhnout výše uvedeného objemu obchodu s ruskou stranou.

V červnu navštívil Írán ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a v květnu vicepremiér Alexander Novak s početnou delegací ruských podnikatelů a investorů. Obě návštěvy se snažily posílit obchodní a ekonomické vazby mezi Ruskem a Íránem. Na konci června pak ruský prezident Vladimir Putin zdůraznil význam Kaspického moře a koridoru sever-jih pro regionální rozvoj a dopravu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.