Evropa se má razantně inovovat

Nový „Evropský program inovací“ je koncipován tak, aby z Evropy učinil předního aktéra na světové scéně inovací.

Evropská komise přijala 5. července nový Evropský program inovací, jehož cílem je dostat Evropu do čela nové vlny deep tech inovací a startupů. Program pomůže Evropě vyvíjet nové technologie pro řešení nejnaléhavějších společenských výzev a uvádět je na trh, informoval web Evropské komise.

Evropa chce být místem, kde nejlepší talenty spolupracují s nejlepšími podniky, kde se daří deep tech inovacím a kde se napříč celým kontinentem vytvářejí přelomová inovativní řešení, jež budou inspirací pro celý svět.

Evropa díky svému vedoucímu postavení v oblasti inovací, zejména nové vlně deep tech inovací, které vyžadují průlomový výzkum a vývoj a velké kapitálové investice, posílí svou ústřední úlohu při formování ekologické a digitální transformace. Deep tech inovace posílí vedoucí postavení Evropy v oblasti technologií a pomohou najít inovativní řešení naléhavých společenských problémů, jako jsou změna klimatu a kybernetické hrozby.

Dá se očekávat, že tyto inovace budou přínosem pro všechna odvětví od obnovitelných zdrojů energie po agrotechnologii, od stavebnictví po mobilitu a zdraví a že se díky nim bude řešit potravinové zabezpečení, sníží se energetická závislost, zlepší zdraví občanů a zvýší konkurenceschopnost našich ekonomik. Vážné důsledky ruské válečné agrese tyto otázky ještě zvýraznily a uspíšily strategické politické změny nutné k zajištění prosperity a bezpečnosti EU.

Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně Evropské komise, jež odpovídá za portfolio „Evropa připravená na digitální věk“, k tomu uvedla: „Musíme posílit naše inovační ekosystémy, abychom mohli vyvíjet technologie zaměřené na člověka. Tento nový program inovací vychází z významné práce, která byla v oblasti inovací vykonána v posledních letech, a pomůže nám urychlit naši digitální a ekologickou transformaci. Program vychází z oblasti digitalizace, fyziky a biologie a umožní nám lépe řešit naléhavé problémy, jako je ukončení závislosti na fosilních palivech nebo udržitelné zajištění dodávek potravin.“

V novém Evropském programu inovací je naplánováno 25 specializovaných opatření v rámci pěti stěžejních iniciativ.

Podrobnosti najdete zde v češtině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.