Krize v Itálii – už zas a v nevhodnou dobu

K tomu, aby se země ocitla v politickém chaosu, stačí jedna strana. Poté, co Hnutí pěti hvězd přivedlo italskou vládní koalici do krize, hrozí zemi nestabilita – v choulostivé fázi.

Italský premiér Mario Draghi ve čtvrtek oznámil, že rezignuje. Podle agentury Reuters uvedl, že nechce stát v čele kabinetu, který ztratil podporu jedné z klíčových koaličních sil.

Italská vláda se otřásá kvůli vládnímu balíku opatření na podporu domácností a firem ve výši 23 miliard eur, tj. 562 miliard korun. Hnutí pěti hvězd (M5SMovimento 5 Stelle) s podobou návrhu nesouhlasí a ohlásilo, že se proto v Senátu zdrží hlasování. Vláda ovšem podle pravidel horní komory spojila hlasování o finančním balíku s návrhem na vyslovení důvěry, a postoj M5S tedy znamená, že hnutí odepřelo podporu kabinetu jako celku.

„Koalice národní jednoty, která podporovala tuto vládu, již neexistuje. Za těchto podmínek už nemůžu pokračovat,“ uvedl Draghi v prohlášení.

Prezident Sergio Mattarella ve čtvrtek Draghiho rezignaci odmítl a požádal ho, aby příští týden vystoupil v parlamentu a získal jasnější představu o politické situaci. Pokud se nepodaří rychle vrátit jednotu do vládních řad, jedinou alternativou by bylo vypsání voleb na podzim, uvedl ministr zahraničí Luigi Di Maio a varoval, že předčasné hlasování by uvítalo Rusko, ale poškodilo by italskou ekonomiku.

Lidé v zemi však potřebují, aby jim vládli odpovědní politici, a to naléhavěji než kdy jindy.Středomořská země se nachází v prekérní situaci: pandemie, která Itálii zasáhla obzvlášť silně, ještě neskončila. V důsledku války na Ukrajině se třetí největší ekonomika EU musí obávat o své dodávky energie, protože je stejně jako Německo závislá zejména na ruském plynu.

Ekonomika, která se právě znovu rozjela, se nebezpečně zpomalila. Odhadovaný hospodářský růst byl opakovaně revidován směrem dolů a naposledy činil přibližně 2,7 %. Země je navíc zatížena obrovským dluhem: s úrovní dluhu 150 % výkonu ekonomiky je v eurozóně za Itálií pouze Řecko.

Vzdá to Super Mario?

Mario Draghi vedl italskou vládu 17 měsíců. Na mezinárodní scéně byla Itálie náhle opět vnímána jako spolehlivý, téměř příkladný partner. Byly zahájeny a realizovány reformy. Mnoho Italů bylo také hrdých na „Super Maria“, bývalého prezidenta Evropské centrální banky, který prý zachránil euro („Whatever it takes“). A který se ujal vedení země v dramatické situaci na začátku roku 2021, ještě uprostřed pandemie a tváří v tvář obtížné ekonomické situaci.

Kdo, když ne Draghi, by se mohl stát zachráncem národa? Proto ho prezident Sergio Mattarella pověřil sestavením vlády v únoru 2021. Vznikla vláda více stran a v chronicky rozdělené Itálii se najednou začalo mluvit o „národní jednotě“. Za schopného zprostředkovatele byl považován pouze Draghi.

Nyní prezident Mattarella doufá, že si demisi 74letý premiér rozmyslí. Nominálně má totiž Draghi v parlamentu stále pohodlnou většinu a mohl by pokračovat. Mattarella vidí potřebu, aby Itálii v současné obtížné situaci, kdy je válka na Ukrajině, poptávka po plynu a inflace, vedla mezinárodně uznávaná a respektovaná osobnost, jako je Draghi. V pondělí premiér opět odcestuje do Alžírska, jedná se o smlouvách na dodávky plynu, aby se snížila závislost na Rusku.

Prezident se v neposlední řadě obává ekonomických důsledků a reakcí trhů v případě, že Draghi definitivně odejde a Itálie se dostane do starého politického chaosu.

Opozice cítí svou šanci

Některým stranám by předčasné volby přišly vhod z nich by mohli těžit zejména Fratelli d’Italia“ (Bratři Itálie). Podle průzkumů jsou v současnosti nejsilnější silou v zemi. Strana s neofašistickými kořeny je v současnosti v opozici, ale její předsedkyně Giorgia Meloniová již oznámila, že je připravena vládnout. Svou šanci cítí i Lega Mattea Salviniho.

Vládnoucí sociální demokraté a malá strana Italia Viva bývalého šéfa vlády Mattea Renzihoto vidí zcela jinak. Podporují Draghiho, protože vzhledem k současným problémům se Itálie musí co nejrychleji dostat z dramatické spirály. Cokoli jiného by bylo nezodpovědné.

Podle průzkumu veřejného mínění, který provedl institut Demopolis a který byl zveřejněn v pátek, si 65 % Italů přeje, aby Draghiho vláda pokračovala až do konce volebního období, zatímco 27 % je pro předčasné volby, zatímco zbytek dotázaných se nevyjádřil.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Quirinale.it, Attribution, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.