Papež přiletěl do Kanady na „cestu usmíření“

Papež František se vydal na šestidenní náročnou cestu do země javorového listu. Bude se zde omlouvat za zločiny spáchané v minulosti na indiánech v církevních školách.

V neděli 25.7. Svatý otec zahájil svou cestu pokání zaměřenou na usmíření si autochonního obyvatelstva Kanady. S původními obyvateli chce pohovořit a omluvit se za roli římskokatolické církve v internátních školách, především v oblastech Maskwacis a Alta, kde pod záštitou církve probíhalo pod rouškou „převýchovy“ kruté týrání a zneužívání. Lokalit, které jsou v plánu papežovy cesty, a kde tato návštěva budí emoce, je hned několik. Kupříkladu v komunitě asi 100 kilometrů severně od Edmontonu v Albertě jde o jednu ze státních internátních škol provozovaných církvemi, kde byly kdysi domorodé děti násilně izolovány a trápeny. „Doufám, s Boží milostí, že moje kajícná pouť může přispět k již podniknuté cestě smíření. Prosím, doprovázejte mě modlitbou,“ stojí v poselství na twitterovém účtu papeže. Hlava církve se také chystá cestovat do Quebec City a Iqaluitu.

Františka na letišti v Edmontonu přivítali církevní, domorodí a političtí hodnostáři. Poté zamířil do semináře sv. Josefa, kde přebývá během části své cesty v Albertě. V bývalé indiánské škole Ermineskin (v komunitě Maskwacis jižně od Edmontonu) František přednese své první veřejné prohlášení v Kanadě a očekává se, že se omluví domorodým obyvatelům za spáchané utrpení. Ti pak netrpělivě očekávají papežovo vyjádření. Svatý otec se sice za způsobená příkoří již jednou omluvil, domorodí delegáti si však přesto vyžádali omluvu přímo na kanadské půdě.

150 000 indiánských dětí bylo podle odhadů v rámci území Kanady nuceno navštěvovat internátní školy, kde podstupovaly zanedbávání a fyzické a sexuální zneužívání. Právě katolickou církví bylo provozováno více než 60 % těchto škol. Své vyjádření poskytl i Velký Náčelník George Arcand Jr., který zdůraznil, že přeživší oběti si nesou nepředstavitelné trauma po mnoho generací. Papežovo uznání jejich bolesti je podle něj zásadním krokem. “Toto je důležitý historický okamžik pro ty, kteří přežili systém internátních škol a škody způsobené katolickou církví,” řekl minulý týden.

Z důvodu papežova věku a problémů s chůzí budou plánovaná Františkova veřejná vystoupení trvat denně jen něco kolem hodiny. Plánována je i velká venkovní mše na městském fotbalovém stadionu. Na akce se každý den chystají tisíce lidí, především pak poškození domorodci. Čelní představitelé jejich komunity First Nations uvedli, že očekávají, že papežova přítomnost původním obyvatelům otevře staré rány. Na místech setkání budou proto přítomni poradci pro duševní zdraví, byla zřízena i celostátní krizová linka, která poskytuje podporu bývalým studentům a postiženým.

Všeobecně se očekává, že návštěva bude krokem ke smíření obou stran. Tisku se vyjádřila i Mabel Brownová, sedmasedmdesátiletá přeživší z jedné z rezidenčních škol, jež cestovala do Edmontonu z Inuviku, aby si vyslechla papežovu omluvu a našla odpuštění a uzdravení. Návštěvu bere jako příležitost posunout se vpřed. „Toto je velmi důležité období v historii. Lepší věci teprve přijdou,“ uvedla.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.