Zelenskyj žádá Si Ťin-pchinga o pomoc při ukončení války na Ukrajině

Ukrajinský vůdce vyzval Peking, aby využil své ekonomické a politické moci a přiměl Moskvu k dodržování mezinárodních norem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina hledá příležitost k „přímému“ rozhovoru s Čínou o válce s Ruskem, a poznamenal, že jeho země v letech před konfliktem soustavně usilovala o úzké vztahy s Pekingem.

V exkluzivním rozhovoru pro deník South China Morning Post vyzval asijskou velmoc, aby využila svého politického a ekonomického vlivu na Rusko k zastavení bojů.

„Je to velmi mocný stát. Je to mocná ekonomika … Takže [může] politicky, ekonomicky ovlivňovat Rusko. A Čína je [také] stálým členem Rady bezpečnosti OSN,“ řekl Zelenskyj.

Zelenskyj uvedl, že chápe, že Čína si přeje zachovat „vyvážený“ postoj k válce, ale že je důležité si uvědomit, že konflikt byl založen na nevyprovokované invazi Ruska.

Od začátku konfliktu Zelenskyj využívá sociální média a vystupuje v desítkách rozhovorů pro média, aby vyvíjel tlak na mezinárodní společenství. Ovšem Čína se spolu s podobnými zeměmi jako Indie brání tomu, aby se v konfliktu postavila na jednu ze stran.

Ukrajinský prezident míní, že Čína má ekonomické páky, jak na Putina zatlačit, aby válku ukončil. Zopakoval také své nedávné varování před dlouhodobými důsledky války pro globální potravinovou a energetickou bezpečnost.

Pokud jde o poválečnou obnovu Ukrajiny, tak Zelenskyj doufá, že „Čína, čínské podniky“ a „celý svět“ k tomuto procesu přispějí.

Celý článek je zde v angličtině.

 

Psali jsme:

Ilustrační foto: President.gov.ua, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.