Argentinská viceprezidentka je před soudem kvůli podezření z korupce

Kirchnerová se měla podílet na dohledu nad celým korupčním systémem v době, kdy byla v čele státu. Politička obvinění odmítá jako zpolitizovaná.

Současná argentinská viceprezidentka Cristina Kirchnerová dohlížela na „mimořádný korupční systém“, když stála v letech 2007 až 2015 v čele této jihoamerické země, tvrdí obžaloba v soudním procesu s argentinskou političkou. Proces začal v roce 2019, v roce 2020 byl přerušen kvůli pandemii, a nyní by měl být dokončen v následujících třech týdnech. V případě odsouzení nebude Kirchnerová moct působit v politice.

Devětašedesátiletá Kirchnerová je terčem asi desítky vyšetřování kvůli trestným činům jako je například přijímání úplatků, praní špinavých peněz a maření výkonu spravedlnosti. Některé z těchto případů byly zamítnuty. Nicméně nejméně pět jich je nyní ve fázi soudního řízení.

Prokurátor Diego Luciani uvedl, že Kirchnerová a její manžel Néstor (prezidentem země v letech 2003 až 2007), kterého nahradila ve funkci prezidenta, stáli na samém vrcholu „pyramidálního nezákonného sdružení“. Kirchnerová je souzena za údajné podvodné zadávání veřejných zakázek na stavební práce v patagonské provincii Santa Cruz, z nichž měl mít prospěch podnikatel Lázaro Báez. Podle prokurátorů Báez předražil projekty, z nichž některé podle obžaloby zůstaly nedokončené.

Viceprezidentka tvrdí, že je politicky pronásledována a zneužívána zpolitizovaným a pravicově orientovaným soudním systémem. Současný prezident země Alberto Fernández, který byl v době, kdy byla Kirchnerová prezidentkou, jejím personálním šéfem, vypovídal v únoru na její obhajobu a uvedl, že za jejího působení nedocházelo k žádnému „svévolnému“ utrácení.

Proces začal v květnu 2019, vyslechl více než sto svědků a v roce 2020 musel být přerušen kvůli pandemii Covid-19.

Ilustrační foto: Presidencia de la Nación Argentina, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.