Čínský výrobce autobaterií investuje v Maďarsku přes 7 miliard euro

Výrobce autobaterií CATL postaví v Debrecínu svou druhou evropskou továrnu. Investice přinese kolem 9 tisíc pracovních míst.

Čínská společnost CATL postaví v Maďarsku továrnu na výrobu autobaterií a již podepsala smlouvu v hodnotě 7,3 miliardy eur, informoval deník Financial Times. Výstavba závodu bude zahájena v letošním roce v maďarském Debrecínu.

Společnost CATL je považována za jednoho z předních světových výrobců autobaterií. Dohoda s Maďarskem zajišťuje její pozici na trhu. CATL dodává baterie například pro vozidla značky Volkswagen nebo Tesla. Nová maďarská továrna se zaměří na dodávky pro evropské automobilky.

„Není pochyb o tom, že nám závod v Debrecínu umožní dále zostřit naši konkurenceschopnost, lépe reagovat na naše evropské zákazníky a urychlit přechod na e-mobilitu v Evropě,“ uvedl k plánům šéf firmy Robert Zang.

Maďarský ministr zahraničí Petr Szijjártó čínskou investici, která vytvoří celkem 9000 pracovních míst, přivítal. Díky dotacím ve výši stovek milionů eur již Maďarsko přilákalo investice korejské společnosti SK, která v zemi staví dva závody na výrobu baterií pro automobily, a společnosti Samsung SDI. Baterie v Maďarsku vyrábí také japonská společnost GS Yuasa. BMW staví v Debrecíně továrnu, která bude vyrábět především elektromobily, uvedly noviny dále.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.