Rozvoj zelené energie ovlivňuje růst cen ropy a kovů

Podle nové studie mezinárodního týmu vědců může zvýšení cen ropy a dalších surovin vést k omezení rozvoje zelené energie.

Podle článku, který byl zveřejněn v časopise Resources Policy, je ropa stále potřebná pro zavádění kapacit nebo infrastruktury pro čistou energii. Je potřebná zejména v podobě levnějšího paliva pro automobily používané k přepravě a údržbě energeticky náročných technologií používaných při budování zařízení nezbytných pro výrobu čisté energie, upozornil web mining.com.

„Například výroba solárních panelů vyžaduje ropu a výroba baterií vyžaduje přepravu materiálů a zařízení pro těžbu nerostných surovin. Proto jsou v procesu zajišťování obnovitelné elektřiny zapotřebí i neobnovitelné zdroje, které mají své náklady,“ uvedl v prohlášení pro média Kazi Sohag, vedoucí výzkumný pracovník ruské Uralské federální univerzity.

Sohag upozornil, že při zvažování nákladů na energetický přechod je třeba zohlednit také poptávku po některých kovech a nerostných surovinách.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.