Kolik vody spotřebuje produkce masa?

Změna klimatu zhoršuje nedostatek vody na celém světě. Zemědělství je celosvětově považováno za největšího spotřebitele vody.

Velkou část z ní spotřebovává výroba masa: podle organizace Waterfootprint Network se na výrobu živočišných produktů spotřebuje přibližně 30 % celosvětové spotřeby vody. Proč se při výrobě masa spotřebuje tolik vody?

Při výrobě masa a dalších živočišných produktů se většina vody spotřebuje na pěstování krmiva pro hospodářská zvířata. Podle časopisu Science zabírá pěstování krmiv pro zvířata, jako jsou obiloviny a sója, více než 83 % světové zemědělské půdy – a také velkou část vody.

Ze všech živočišných produktů spotřebuje hovězí maso nejvíce vody. Na výrobu jednoho kilogramu hovězího masa je zapotřebí až 15 300 litrů. Vezmeme-li v úvahu pitnou vodu pro zvířata a vodu na čištění stájí, spotřebuje se na 1 kg hovězího masa celkem 15 500 litrů vody.

Spotřeba vody na výrobu jednoho kilogramu vybraných potravin v litrech (hovězí maso 15 500, vepřové maso 6000, kuřecí maso 4300, obilniny 1600, zelenina 320). Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.