Švédsko a Finsko podpoří místní energetické společnosti 33 miliardami dolarů

Ve Finsku popisují situaci na energetickém trhu jako „Lehman Brothers“ v energetice.

Vlády Finska a Švédska hodlají vyčlenit 33 miliard dolarů (Finsko 10 miliard eur, Švédsko  250 milionů švédských korun) na státní záruky pro energetické společnosti, aby udržely finanční stabilitu v době vysokých cen energií, uvedla agentura Reuters.

„Současná situace na trhu s elektřinou je výjimečná. Vysoké a nestálé ceny elektřiny vedly k nedostatku likvidity pro výrobce elektřiny na burze NASDAQ“, uvedl na tiskové konferenci švédský ministr financí Mikael Damberg. Navrhuje, aby v letech 2022 a 2023 byly výrobcům elektřiny, případně dalším účastníkům tohoto trhu, poskytovány záruky za úvěry. Záruky by mohly být poskytovány také společnostem v sousedních zemích (Dánsko, Norsko a pobaltské státy), dokud tyto státy nebudou schopny přijmout vlastní opatření na zvýšení likvidity.

Finský ministr hospodářství Mika Lintilä přirovnal situaci k pádu Lehman Brothers: “Vznikly tak ingredience pro něco jako Lehman Brothers v energetice.“ Finsko bude o situaci nadále jednat se Švédskem, které připravuje další podpůrná opatření a plánuje je prosazovat, jakmile se situace na energetickém trhu zlepší, uvedl na brífinku Lintilä.

Iniciativa byla navržena v souvislosti s úplným zastavením dodávek plynu plynovodem Nord Stream I.

Když čtvrtá největší americká investiční banka Lehman Brothers vyhlásila v září 2008 bankrot s dluhem přes 600 miliard dolarů, spustila nejhorší část americké finanční krize.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.