Turecko se sbližuje s Izraelem

Po více než deseti letech v Izraeli opět kotví turecká válečná loď, což svědčí o dalším zlepšování vztahů mezi Ankarou a Tel Avivem.

Po více než deseti letech zakotvila v izraelském přístavu Haifa turecká válečná loď, fregata Kemalreis, uvedla agentura Reuters. Návštěva navazuje na zlepšení vztahů mezi Tureckem a Izraelem. Obě země spolu vedly ostré spory o palestinskou otázku.

Turecká fregata je v Haifě v rámci manévrů NATO ve Středozemním moři. Izraelská strana potvrdila, že Ankara podala předběžnou žádost o vylodění posádky na pevnině.

Má se jednat o první návštěvu tureckého námořního plavidla přinejmenším od roku 2010, kdy došlo k výraznému zhoršení vzájemných vztahů v souvislosti s izraelským přepadením propalestinského námořního konvoje s humanitární pomocí, který se snažil prolomit blokádu pásma Gazy, během incidentu izraelské námořnictvo zabilo pět tureckých občanů. Izraelská strana zase Turecko kritizovala za to, že hostí členy Hamásu.

Obě země se ale během posledních měsíců snaží o nápravu vzájemných vztahů. Jako klíčová oblast potenciální spolupráce se ukazuje energetika. Očekává se, že brzy dojde ke jmenování nových velvyslanců, na němž se po více než čtyřech letech od jejich odvolání v srpnu dohodly Turecko a Izrael.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.