Sankce proti Rusku se podle průzkumu nezamlouvají 37 % Italů

Co si Italové myslí o sankcích proti Rusku? Průzkum ukazuje, že veřejné mínění o válce na Ukrajině je rozděleno na dvě části.

SkyTG24 uvádí, že 43 % respondentů pokládá sankce pro Moskvu za správné, zatímco 37 % je proti, 20 % procent neví. Velké obavy panují zejména v souvislosti s dodávkami plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream, neboť ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že problémy budou pokračovat, dokud nebudou zrušeny sankce proti jeho zemi. Sankce podle něj brání údržbě zařízení plynovodu, což by se mohlo vrátit jako bumerang  evropské ekonomice a zejména se to týká dodávek energie pro nadcházející zimu. Až 90 % Italů se proto obává příchodu chladného období a jeho těžkých následků v podobě vysokých účtů za energie.

Matteo Salvini kritizuje sankce a požaduje ochranu Italů

Jak zmínil Salvini, jeho strana „hlasovala pro všechna opatření na ochranu ukrajinského lidu“, ovšem přichází s kritikou sankcí: „Rusko bude mít do konce roku přebytek obchodní bilance 227 miliard dolarů, Itálii hrozí zavírání obchodů a továren, takže ve skutečnosti sankce spíše než Moskvu trestají Milán, Boloňu a Palermo,“ tvrdí Salvini.

„Evropa už šest měsíců uvaluje sankce, aby zastavila strašlivou válku rozpoutanou Ruskem. Uplynulo šest měsíců a nechávám na vás, abyste posoudili, zda je na kolenou Rusko, nebo naši pekaři, kadeřníci, taxikáři a zemědělci. Kdyby ta samá Evropa, která zavedla sankce, byla tak laskavá a ochránila italské zaměstnance a důchodce, udělala by dobrou a spravedlivou věc,“ prohlásil lídr Ligy Matteo Salvini v pořadu Mattino 5 news na stanici Canale 5.

Italská opatření v oblasti energií – hlavně šetřit

Přestože se názory na sankce v Itálii dle průzkumu různí, vláda přichází s opatřeními, které by měly pomoci.

Podle vlády by bylo možné ušetřit více než 8 miliard metrů krychlových zemního plynu, informoval 7. září denník Libero. Přispět k tomu má např. snížení vytápění v domácnostech a kancelářích a také reklamní kampaně zaměřené na občany, aby snížili spotřebu. Dále je ve hře zvýšení výroby energie z topného oleje a uhlí. To jsou hlavní opatření obsažená v „Národním plánu na omezení spotřeby zemního plynu“, který představilo Ministerstvo pro ekologickou transformaci s cílem vypořádat se se zimou, která může být chladnější. Je to způsob, jak se vyhnout neorganizovanému přídělovému řízení, které je diktováno tržními podmínkami, a jak chránit životně důležitá výrobní odvětví a „citlivé uživatele“, jako jsou nemocnice a domovy důchodců. „Nejedná se o drakonický plán. Pracujeme na tom, aby oběti, kterým budou občané čelit, byly minimální a podniky byly chráněny,“ řekl ministr Roberto Cingolani.

Sankce jako pohodlná a neúčinná západní cesta?

Analytik kalifornského libertariánsky orientovaného think tanku Reason Foundation Marc Joffe v rozhovoru pro Il Fatto Quotidiano uvedl, že „pro západní vládnoucí třídy jsou sankce ‚pohodlnou‘ cestou, ale neúčinnou“.

Proč se podle něj Washington tak často uchyluje k tomuto nástroji? „Důvody jsou historické,“ míní Marc Joffe. „Na jedné straně mají Spojené státy stále ambice kontrolovat rozsáhlé oblasti světa. Na druhou stranu jsme zažili války ve Vietnamu, Afghánistánu a Iráku, kde jsme ztratili desítky tisíc vojáků. Politické vedení USA je přesvědčeno, že nejvhodnějším a nejméně kontroverzním způsobem kontroly jsou sankce.“

„Pokud jde o životní úroveň průměrného Rusa, tak pravděpodobně není taková, jaká byla před několika měsíci, ale nezhroutila se tak, jak USA a Evropa doufaly,“ říká dále analytik. „Roli také hrají ekonomické a demografické proměny, a tedy i globální rovnováhy sil v posledních desetiletích. Země, které běžně označujeme jako Západ – Evropská unie, Spojené státy, Velká Británie, Kanada, Austrálie, Nový Zéland – dnes představují menšinu světové populace. Jen Čína a Indie mají více obyvatel než celý Západ dohromady. V posledních 20-30 letech rostly jejich ekonomiky rychleji než ekonomiky západních zemí. Jinými slovy, Západ je dnes pouze jednou ze součástí světového hospodářského systému. Už nejsme v osmdesátých letech, kdy západní sankce proti Jihoafrické republice fungovaly. Z toho vyplývá jedna věc. Aby byly sankce úspěšné, musí být skutečně globální, to znamená, že je musí přijmout nejen Západ, ale také Čína, Indie, Brazílie a Indonésie. Jinak, pokud Čína a Indie budou i nadále kupovat ruské energetické produkty, žádné sankce nemají význam,“ upozorňuje Joffe.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Kasa Fue, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.