Německý uhelný průmysl tvrdí, že na obnovení provozu elektráren je třeba více peněz

Připravit odstavené německé uhelné elektrárny na zimní provoz v případě nedostatku plynu není pro odvětví ekonomicky výhodné, uvedl německý uhelný průmysl.

Vládou schválené prodloužení životnosti do dubna příštího roku je příliš krátké a podmínky příliš přísné na to, aby se požadované investice vyplatily, uvedli provozovatelé elektráren, přepravci uhlí a obchodníci s uhlím na tiskové konferenci, o níž informoval deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Vládní požadavek na skladování uhlí po dobu 30 dnů plného provozu je příliš vysoký a vyžaduje příliš velké počáteční investice, než aby bylo možné omezené prodloužení, uvedli zástupci průmyslu. Kvůli těmto překážkám se zatím na trh vrátily pouze dvě uhelné elektrárny.

Uhelná energetická společnost Steag uvedla, že je připravena znovu uvést do provozu dvě elektrárny z rezervy sítě a udržet v provozu další dvě, které měly jít mimo trh. Než však bude možné rozhodnout, musí být splněny určité podmínky, uvedl místopředseda představenstva Stephan Riezler. Dodal, že vláda musí zajistit, aby vysoké investice a rizika byly ospravedlnitelné, vzhledem k tomu, že nemůže provozovatele nutit, aby poskytli dodatečnou výrobní kapacitu. „Alternativou je, že se elektrárny na trh nevrátí a zůstanou v rezervě,“ řekl Riezler.

Začátkem letošního roku Německo povolilo dočasně reaktivovat zakonzervované uhelné elektrárny, aby pomohlo snížit spotřebu zemního plynu v energetice. Účast na trhu je však dobrovolná a bude omezena do 30. dubna 2023. Ministerstvo hospodářství a klimatu uvedlo, že cíl postupného ukončení využívání uhlí pro výrobu elektřiny v ideálním případě do roku 2030 (nejpozději do roku 2038) zůstává nedotčen, stejně jako klimatické cíle.

Zdroj: Sören Amelang, „German coal industry says more money needed for restarting plants to save gas“ (Clean Energy Wire, 14.09.2022)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.