Čína mírní rétoriku vůči Tchaj-wanu a chce mírové sjednocení

Slova o mírovém sjednocení padla po týdnech vojenských cvičení a krátce před kongresem Komunistické strany Číny v říjnu.

Čína je ochotna vyvinout maximální úsilí, aby dosáhla mírového „sjednocení“ s Tchaj-wanem, uvedl mluvčí čínské vlády ve středu 21. září, píše agentura Reuters. K prohlášení došlo po týdnech vojenských manévrů v okolí ostrova, který si Čínská lidové republika dlouhodobě nárokuje jako součást svého území. Vláda ostrova tyto nároky odmítá s tím, že o budoucnosti ostrova mají právo rozhodnout pouze jeho občané.

Mluvčí čínské vlády pro záležitosti Tchaj-wanu Ma Siao-kuang na středeční tiskové konferenci prohlásil, že Čína je připravena na mírové sjednocení a vyvine k tomu co největší úsilí. Dále řekl, že „Vlast musí být nevyhnutelně sjednocena.“ Čína navrhla pro Tchaj-wan model „jedna země, dva systémy“, podobný vzorci, podle kterého se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu bývalá britská kolonie Hongkong. Peking tvrdí, že by respektoval odlišný společenský systém na Tchaj-wanu „za předpokladu zajištění národní suverenity, bezpečnosti a rozvojových zájmů“.

Všechny hlavní politické strany Tchaj-wanu tento čínský návrh ale odmítají. Podle průzkumů veřejného mínění nemá ani veřejnou podporu, a to také díky krokům, které Peking učinil v souvislosti se zákonem o národní bezpečnosti v Hongkongu v roce 2020.

Po srpnové návštěvě předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na ostrově, kterou Peking silně kritizoval, provedla Čína v okolí ostrova vojenská cvičení. Čína se nikdy nezřekla použití síly k tomu, aby ostrov Tchaj-wan dostala pod kontrolu. Čína rovněž odmítá jednat se současnou prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen, protože ji považuje za separatistku.

Slova o mírovém „sjednocení“ Číny a Tchaj-wanu padla krátce před kongresem vládnoucí Komunistické strany Číny, který se bude konat v říjnu.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.