Ti dobří Američané. Němci si chválí zpravodajskou spolupráci s USA

ARD Tagesschau. Příkopy mezi Německem a USA jsou v politice hluboké, jak už dlouho nebyly, uvádí Tagesschau. Ale odlišný obrázek nabízí spolupráce tajných služeb. Na sympozium ochrany ústavy nešetřil ministr vnitra Thomas de Maziére chválou.

Právě německý ministr vnitra přerušil řadu kritických poznámek na amerického prezidenta. I za Trumpovy administrativy je podle něj spolupráce v bezpečnostní oblasti „skvělá“ a „velmi profesionální.“ Spolupráce v oblasti tajných služeb má mimořádný význam.

I další potvrdili, že americké tajné služby jsou „důležitým zdrojem poznatků.“ Platí to ale i obráceně. Také americké tajné služby čerpají z německých zdrojů. Je zde prý vzájemná potřebnost. V minulých letech byla spolupráce „dobrá a spolehlivá.“

Kvůli hrozbě islamistického teroru zazněl požadavek na více oprávnění a nové struktury pro německé bezpečnostní úřady. Je prý potřeba uzavřít bezpečnostní díry. Nebezpečí islamistických útoků je na vysoké úrovni a spíše bude dále stoupat. IS v Sýrii a Iráku je sice na ústupu, ale vůli a sílu udeřit v Evropě má. Německo je v prioritách IS nahoře. Ale i Al Kaida by se mohla pokusit napravit si reputaci novými, spektakulárními útoky.

Mnoho struktur v německém bezpečnostním aparátu je ze starých dob, zaznělo také. Ale nyní je tu nový typ terorismu. A také nové možnosti radikalizace, např. přes sociální sítě, internetové blogy či messengerové služby.

Tajné služby mohou informace předat dále jen, když je budou mít. A to platí i pro mezinárodní spolupráci tajných služeb.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.