Čínský prezident Si Ťin-pching se snaží otevřít dveře do střední Asie

Neúspěchy Ruska na Ukrajině otevřely Číně cestu do Střední Asie, kde se prezident Si Ťin-pching snaží rozšířit přítomnost své země v regionu, který Moskva tradičně považuje za svůj zadní dvorek. Pro Čínu je také velkým lákadlem přírodní bohatství středoasijských zemí (např. ropa).

Nedávno proběhlý summit Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS) přinesl čínskému prezidentu Si Ťin-pchingovi možnost se setkat osobně nejen s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ale také s téměř desítkou regionálních lídrů.

Si Ťin-pching přislíbil větší angažovanost Číny v regionu a snažil se obnovit své osobní vazby s regionálními představiteli během návštěvy Kazachstánu a Uzbekistánu.

Po podpisu dohod o spolupráci v oblasti energetiky, logistiky a zemědělství v Kazachstánu podepsal při setkání s uzbeckým prezidentem Šavkatem Mirzijojevem ve starobylém uzbeckém městě Hedvábné stezky řadu investičních dohod v hodnotě 15 miliard dolarů.

Si Ťin-pchingova cesta posílila roli Číny v citlivých regionálních otázkách, jako je například správa vodních zdrojů, a umožnila jí dosáhnout pokroku ve velkých infrastrukturních projektech, které byly dlouho odkládány kvůli odporu Moskvy, včetně Transkaspického mezinárodního dopravního koridoru a železniční trati spojující čínskou oblast Sin-ťiang, Kyrgyzstán a Uzbekistán.

Čínští představitelé a úředníci se snažili obavy Moskvy z prohlubující se regionální angažovanosti Pekingu rozptýlit a trvali na tom, že Čína bere ohled na strategické zájmy Ruska a nemá v úmyslu zpochybňovat jeho sféru vlivu.

Celý článek najdete zde v angličtině.

Psali jsme:

Ilustrační foto: VOA News, Public domain, via Wikimedia Commons

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.