Olaf Scholz vyrazil do Perského zálivu hledat nové dodavatele energií

Německý kancléř navštívil o víkendu Saúdskou Arábii, Spojené arabské emiráty a Katar, aby jednal mimo jiné o dodávkách zkapalněného plynu.

První zastávkou Olafa Scholze na dvoudenní cestě byla Saúdská Arábie – zde si s úsměvem potřásl rukou s Mohammedem bin Salmánem, ten je podezřelý z přípravy hrůzné vraždy novináře Chášukdžího. Bin Salmánovi je 37 let a ví, že právě nastal čas pro něj i jeho zemi. Saúdská Arábie má bohaté zásoby plynu, do roku 2030 chce vyvážet nejen ropu, ale i plyn ve velkém měřítku a stát se tak jedním z největších hráčů na trhu s energií.

Nejde ale jen o suroviny.

„Státy Perského zálivu jsou pro Německo důležitými partnery v oblasti zmítané konflikty. Naše země spojují úzké hospodářské vazby, a to nejen v oblasti energetiky. Spojuje nás společný zájem o stabilitu a bezpečnost na Blízkém východě i v jiných částech světa,“ stojí ve zprávě na webu spolkové vlády.

Saúdská Arábie se jako regionální velmoc vydala cestou reforem doma a otevírání se okolnímu světu. Německo chce spolu se svými západními partnery zemi na této cestě doprovázet a podporovat, a to i v oblasti lidských práv a sbližování s Izraelem. Spojené arabské emiráty jsou nejdůležitějším hospodářským partnerem Německa v arabském světě a Katar je jedním z nejdůležitějších dodavatelů zkapalněného plynu.

V sobotu pozdě odpoledne kancléř odletěl do Spojených arabských emirátů. Tam se v neděli setkal s prezidentem Mohammedem bin Zayedem. „Pokročili jsme zde v celé řadě projektů, pokud jde o těžbu a odběr nafty a plynu, máme projekty LNG, které zde hrají roli, a samozřejmě mnoho věcí, které souvisejí s modernizací, jako jsou projekty v oblasti informačních technologií,“ řekl Scholz.

„Pokud jde o situaci v Německu, cílem je zlepšit současnou situaci v oblasti dodávek, rozšířit naše možnosti tak, abychom již nebyli omezeni na několik dodavatelů jako v minulosti, ale abychom měli k dispozici různé zdroje a mohli tak zajistit energetickou bezpečnost v Německu.“ Zároveň uvedl, že „je důležitý dlouhodobý rozvoj našeho národního hospodářství směrem ke klimaticky neutrálnímu hospodářství“. Podle spolkového kancléře toho lze dosáhnout pouze v úzké spolupráci se zeměmi, které dosud hrály významnou roli při zajišťování fosilních zdrojů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.