USA oficiálně ukazují prstem na Mohammeda bin Salmána za zabití Chášukdžího

Biden v debatě v roce 2019 prohlásil, že „přiměje Saúdy zaplatit cenu“ za zabití D. Chášukdžího. Odborníci však tvrdí, že to není realistické, protože světová ekonomika stále potřebuje saúdskou ropu.

Dlouho očekávaná americká zpravodajská zpráva zveřejněná v pátek 26. února 2021 dospěla k závěru, že to byl vůdce Saúdské Arábie, kdo de facto schválil příšerné politické zabití disidentského novináře. Publikace zprávy ovšem zviditelnila dilema, kterému čelí prezident Joe Biden – ten zdůraznil význam lidských práv v zahraniční politice, ale není připraven omezit vztahy s klíčovým americkým spojencem.

Na straně tři v odtajněné zprávě se mimo jiné píše: „Usuzujeme, že saúdskoarabský korunní princ Mohammed bin Salmán schválil operaci v tureckém Istanbulu za účelem zajetí nebo zabití saúdského novináře Džamála Chášukdžího. Při tomto hodnocení vycházíme z toho, že korunní princ měl kontrolu nad rozhodováním v Saúdské Arábii od roku 2017. Korunní princ podporoval použití násilných opatření k umlčení disidentů v zahraničí, včetně Chášukdžího. Od roku 2017 má korunní princ absolutní kontrolu nad bezpečnostními a zpravodajskými organizacemi Saúdského království, takže je velmi nepravděpodobné, že by saúdští úředníci provedli operaci tohoto druhu bez souhlasu korunního prince.“

Když vyšlo najevo, že zpráva bude zveřejněna, snažila se Bidenova administrativa vyvážit americké ideály a americké zájmy s důrazem na „rekalibraci“ vztahů se Saúdskou Arábií, i když úředníci připustili, že budou s klíčovým partnerem v boji proti terorismu a Íránu nadále obchodovat.

V roce 2019 se zahraniční politika dostala do středu pozornosti demokratické debaty, kdy bývalý viceprezident Joe Biden prohlásil, že „nebude prodávat zbraně Saúdské Arábii“ a zdůraznil, že přiměje Saúdy „zaplatit cenu“ za zabití Džamála Chášukdžího.

Odborníci však tvrdí, že to není realistické. „Světová ekonomika stále potřebuje saúdskou ropu (i když ji zde v USA jako takovou nepotřebujeme) a Saúdové potřebují naši vojenskou ochranu, a nechceme, aby prohráli válku proti Íránu,“ řekl expert na Blízký východ Michael O’Hanlon z Institutu Brookings.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.