CIA: vraždilo se na příkaz korunního prince

Podle nových poznatků americké CIA vraždu novináře nařídil saúdský korunní princ.

V případě zavražděného novináře Džamála Chasákdžího se objevily nové poznatky, píše německá ARD Tagesschau. CIA vychází z toho, že vraždu novináře nařídil korunní princ Mohamed bin Salmán.

Informaci přinesly noviny Washington PostWall Street Journal a odvolávají se na americké tajné služby.

Jedná se o vysoce výbušné informace, protože královská rodina stále tvrdí, že o plánované vraždě Chásakdžího nic nevěděla. Byl to korunní princ, kdo přiměl svého bratra Chalída, který je saúdský velvyslancem v USA, aby zase on volal Chasákdžímu, aby šel na konzulát v Istanbulu. Mělo jít o vyzvednutí dokumentů. Chalíd toto popírá.

Chalíd tedy podle amerických tajných služeb konal dle instrukcí bratra. Není ale jasné, zda věděl, že Chasákdží má být zavražděn. Chalíd sám uvedl, že on mu cestu do Turecka nedoporučoval. Rijád odpovědnost saúdské královské rodiny odmítá a poukazuje na vysoké představitele vlády. Pěti podezřelým hrozí trest smrti.

Viceprezident USA Pence uvedl, že zodpovědní musejí být pohnáni k odpovědnosti. Trump má být informován CIA. Prozatím jen opakoval, že bin Salmán ve vraždě žádnou roli nehrál.

Pence zdůraznil, že je třeba popohnat k trestu všechny, kteří jsou za čin odpovědni a že se jedná o útok proti svobodě tisku a názorové svobodě. Zároveň ovšem dal najevo, že USA se budou snažit udržet své úzké vztahy se Saúdy. USA prozatím zavedly sankce proti 17 osobám v Saúdské Arábii.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.